Kampjes aan doen

Za 21 Oktober 2006 12:05 | Innercircle | 3016 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

E-mails, telefoons, sms-berichten, automatische computerberichten, maar ook binnenwandelende, kwebbelende collega's: steeds meer mensen ervaren hun werkdag als een aaneenschakeling van hinderlijke onderbrekingen.Toen onderzoekers van de Universiteit van Californië in Irvine de klachten gingen onderzoeken, ontdekten ze dat de gemiddelde kantoorwerknemer slechts drie (!) minuten ongestoord kan werken.

Vanwege alle interrupties verspillen Amerikaanse werknemers ruim twee uur per dag. Dat zou de economie 588 miljard dollar per jaar. New Scientist (24 juni 2006) concludeert dat de technologie die ons leven efficiënter moest maken, precies het tegenovergestelde doet.

De 'atijd-aan-cultuur' begint haar tol te vergen en daarom presenteert het blad een aantal serieuze tips (en een enkele hilarische tip) om minder gestoord te worden: zorg voor een duidelijk zichtbare klok, waarop je steeds geïrriteerd kunt kijken wanneer iemand je stoort; sta op als je wordt gestoord, zodat de stoorder merkt wat hij teweegbrengt; zaag twee centimeter van de voorpoten van de bezoekersstoel, waardoor je visite ongemakkelijk zit en weer snel vertrekt.

Inmiddels ontstaan voorzichtige tekenen van een tegenbeweging. Steeds meer mensen, vooral in grote steden, willen af van het alsmaar doorjakkeren waarmee we de economie in stand moeten houden.

Zo zag Rohan Gunatillake het licht toen hij zich op een avond door het spitsuur van een Londens metrostation probeerde te wurmen: 'Honderden mensen raceten langs me heen. Ineens voelde ik me heel rustig en het leek wel of die rust een kalmerend effect had op de mensen om me heen. Het woord slowlondon schoot me te binnen.'

Dat werd de naam van zijn website, waarop Gunatillake uitlegt dat 'langzaam' vaak een stuk sneller en efficiënter is. Zoals slowlondon hem in een vlaag van inspiratie te binnen schoot, zo komen ook antwoorden op andere vragen vaak vanzelf wanneer je even afstand neemt en bijvoorbeeld een wandelingetje gaat maken.

Tips voor slow dummies: zet geen wekker; ga eens ergens op het gras liggen; sla geen treden van de trap over; treuzel zonder schuldgevoel. In Londen is elke middelste woensdag van de maand nu een slowinthecity-dag.

Meer informatie: www.slowlondon.com

Bron: www.slowlondon.com