Electronische neus voorkomt luchtvervuiling

Zo 8 Januari 2006 18:03 | Innercircle | 2722 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Onderzoekers van de universiteit van Manchester hebben een detector ontwikkeld om stankoverlast en uitstoot van het broeikasgas methaan bij vuilnisbelten tegen te gaan. Dit moet een gezonder klimaat voor de omwonenden opleveren, zo’n 80% van de Engelse bevolking woont op minder dan 2 km afstand van een vuilnisbelt.

Tot nu toe waren er nog geen detectoren voor lage concentraties van de overlastgevende gassen beschikbaar. Voor analyse van de uitstoot werd handmatig met een detector op de vuilnisbelt gemeten of werden vrijwilligerspanels ingezet die aan luchtstalen moesten ruiken.

Met de nieuwe detector kan veel vaker gemeten worden, waardoor problemen eerder worden ontdekt. De detector bestaat uit vier sensoren, die elk op een andere manier op de geuren reageren. Met de combinatie van de vier signalen kan onderscheid tussen geuren worden gemaakt.

Om te meten wordt lucht uit de vuilnisbelt in de detector gezogen. Deze stelt vervolgens een chemisch profiel op, dat via GPS naar een computer wordt doorgestuurd. Bij overschrijding van de normen geeft die een waarschuwing en wordt de lucht eerst gefilterd. Op het moment draait er al een succesvol proefproject bij een vuilnisberg in de buurt van vliegveld Gatwick.
Bron: Persbericht University of Manchester