Dolfijntherapie werkt antidepressief

Vr 2 December 2005 22:54 | Innercircle | 2833 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Therapie met dieren kan een goed alternatief zijn voor de gangbare behandelingen van psychische problematiek. Dat zeggen Britse wetenschappers.

Ze merkten dat patiënten met een milde tot behoorlijke vorm van depressie opknapten van het zwemmen en spelen met dolfijnen. Ze hadden meer verlichting van hun klachten dan een controlegroep die alleen maar actief was in het water, dus zonder aanwezigheid van dolfijnen. De gunstige effecten hielden tot minstens drie maanden aan.

Intensief met dieren omgaan is sowieso erg goed voor de mentale gezondheid van de mens. Men probeert nu te verklaren waarom juist dolfijnen zo heilzaam werken bij depressie. Het zouden de hoge tonen kunnen zijn die dolfijnen uitstoten. Of de emoties die ze via hun bewegingen weergeven.

Er zijn wel kanttekeningen te plaatsen bij het dolfijnonderzoek. Zo besloeg het een kleine groep van maar 30 patiënten. En die groep bestond vooral uit alleenstaande vrouwen. Natuurlijk geldt ook dat therapie met dolfijnen moeilijk na te bootsen valt. Hoe zou het staan met aaien van honden, katten en cavia's? Het volgend onderzoek van de Britse groep richt zich op de gezondheidseffecten van contact met paarden.

Bron: British Medical Journal