Kosten oorlog astronomisch

Wo 11 Januari 2006 01:06 | Innercircle | 2921 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Nog lang nadat de militairen weg zijn uit Irak, zal de Amerikaanse samenleving enorme bedragen moeten ophoesten. De kosten van de Amerikaanse oorlog in Irak kunnen oplopen tot twee biljoen dollar.

Het bedrag, een veelvoud van eerdere berekeningen van het Witte Huis, is de uitkomst van onderzoek van de Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz, econoom aan de Universiteit van Columbia, en Harvard-docente Linda Bilmes.


Een Iraaks legerconvooi wordt aangevallen in Mosul, januari 2005 (Foto Jeroen Kramer)

De twee onderzoekers hebben rekening gehouden met kosten als levenslange medische zorg voor de 16.000 gewonde Amerikaanse militairen, van wie zo’n 20 procent ernstig hersenletsel heeft of een beschadiging van de ruggengraat.

Stiglitz en Bilmes wijzen erop dat de Amerikaanse belastingbetaler nog lang na het vertrek van de troepen uit Irak voor de kosten zal opdraaien. In het rekenmodel gaan zij ervan uit dat de Amerikaanse militairen in 2010 uit Irak zijn vertrokken.

,,Zelfs bij een conservatieve benadering zijn de uitgaven enorm,’’ aldus de onderzoekers. ,,Met enig vertrouwen kunnen we stellen dat de kosten ver boven de één biljoen dollar uitkomen.’’

Voor de invasie liet het Witte Huis weten dat de operatie in Irak ’een betaalbare onderneming’ zou zijn. Lawrence Lindsey, economisch adviseur van de Amerikaanse regering, noemde het getal uit de studie ’ heel erg hoog’. Onvoorziene kosten omvatten extra recruteringen, lagere economische groei en de rekening voor langdurige psychologische nazorg voor oorlogsveteranen. Een op de drie soldaten na terugkeer uit Irak last van psychologische problemen.

Bron: Reuters