Wat verdienen de Oranjes eigenlijk?

maandag 1 mei 2006 15:17 | Innercircle | 14003 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen
Wat kost het koningshuis?
Zeker 83 miljoen euro per jaar. Dat geldt in ieder geval voor 2005, blijkt uit de begrotingen van de regering. Daar komen voor 2005 ook nog de kosten van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix bij. Dat feest kost zo'n 8 à 9 miljoen euro. Er is een jaarlijkse begroting Koninklijk Huis (2005: 6.263.000), maar veel kosten die ook met de monarchie samenhangen, zoals hofpersoneel en auto's en ontvangsten.

Volgens Algemene Zaken gaat het dan om zo'n 24 miljoen. Op verzoek van de Kamer werden ook andere kosten berekend die niet worden gedeclareerd door het hof maar wel op de begrotingen van ministeries drukken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de marechaussees die bij de paleizen staan, de bewaking van de Oranjes en het onderhoud van de paleizen. Dat bleek uit te komen op nog eens 53 miljoen. Per burger betalen we ongeveer 5 euro per jaar voor de monarchie.

Welke Oranjes krijgen geld uit de staatskas?
Dat zijn de vier leden van het koninklijk huis die het dichtst bij de troon staan. Dus de koningin, de Prins van Oranje, Prinses Máxima . De anderen krijgen niets.

Dat geldt ook voor prins Constantijn en prinses Laurentien en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Via een stichting waar de koningin geld in heeft gestopt, kunnen zij wel een vergoeding krijgen voor de kosten die ze maken voor bezoeken.

3. Hoeveel krijgen ze dan?
Koningin Beatrix: € 3.879.000
prins Willem-Alexander: € 930.000
prinses Máxima € 819.000
prins Bernhard € 635.000

Het gaat om de uitkeringen voor 2005. De bedragen worden elk jaar vastgesteld in een begroting Koninklijk Huis.

4. Is dat alleen een salaris?
Nee. Het salaris van Beatrix bedraagt 719.000 euro. Daarnaast is er voor 1.427.000 euro vrijgemaakt voor personele kosten. Bij die groep gaat het bijvoorbeeld om de belangrijkste adviseur, algemeen secretaris, maar ook een deel van de bedienden en kleedsters. Het grootste deel gaat op aan materiële kosten, 1.733.000. Denk dan aan de kosten gemaakt voor het Koninklijk Huis Archief en ontvangsten.

5. Gaat de koningin er ook op achteruit in 2005?
Ja. Het inkomensdeel van haar uitkering daalt met 1,1%. Willem-Alexander en Máxima zakken 1,38% en prins Bernhard 1,5%. Dat komt omdat hun uitkering volgens een complexe rekenmethode samenhangt met het netto-salaris van de hoogste ambtenaar in het land, de vice-president van de Raad van State, Tjeenk Willink. En hij gaat er net als veel ambtenaren netto op achteruit. Dus iets minder inkomen, maar de royals mogen wel meer declareren.

6. Betalen de leden van het Koninklijk Huis belasting?
Niet over het geld dat ze van de regering krijgen. Het staatshoofd maar ook de andere leden van het koninklijk huis zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting. Het staatshoofd en de vermoedelijke opvolger (Willem-Alexander dus) hoeven ook geen successierechten te betalen. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld van de erfenis van prinses Juliana niets hoeven af te dragen aan de fiscus. Daarnaast kunnen zij geld schenken zonder daarover belasting te betalen. Wel betaalt de koningin vermogensbelasting, maar geen ozb.
Bron: RTL4