Kamerfracties sjoemelen met financiën

Za 28 Januari 2006 10:45 | Innercircle | 3304 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Tweede-Kamerfracties rommelen massaal met hun boekhouding. De partijen dienen voor tienduizenden euro's onterechte declaraties in. Dat staat in een geheim onderzoek, dat in het bezit is van RTL Nieuws.

Boetes
De partijen krijgen 116.000 euro per Kamerlid. Het geld is vooral bedoeld om het ondersteunend personeel te betalen. Ze geven het echter uit aan cadeaus, verkeersboetes en mediatrainingen.

Fouten
Zo probeerde de LPF een verkeersboete van 288 euro te declareren. Ook de VVD wilde zo'n boete declareren en probeerde daarnaast ook nog ruim 12.000 euro van het fractiebudget af te boeken, terwijl die kosten door Europarlementariërs waren gemaakt.

CDA
Het CDA diende maar liefst 32.000 euro aan verkeerde declaraties in. Kort na de verkiezingen in 2002 werd aan de gehele fractie een mediatraining gegeven, terwijl de Kamerleden nog níet officieel beëdigd waren. Verder kocht de partij een cadeau van ongeveer 2000 euro voor de toen kersverse premier.

Eigen kas
Accountants concluderen in het rapport dat de partijen deze kosten toch echt uit de eigen partijkas moeten ophoesten. Door de slordige jaarrekeningen ziet de Tweede Kamer zich genoodzaakt om een externe accountant in dienst te nemen. "Er is gedetailleerder onderzoek nodig", concluderen de rekenmeesters.
Bron: RTL Nieuws