'Nieuw paspoort al voor introductie gekraakt'

Do 26 Januari 2006 23:41 | Innercircle | 4233 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De beveiliging van het nieuwe biometrische paspoort is nog voor de introductie gekraakt door beveiligingsspecialisten. Dat maakt het Vara-wetenschapsprogramma Nieuwslicht donderdag bekend. Het nieuwe paspoort is voorzien van een chip waarop de gegevens van de houder en een scan van het gezicht staan.

De informatie op de chip wordt op afstand gelezen door een kaartlezer. Specialisten van een bedrijf uit Delft wisten het radiosignaal tussen de chip en de kaartlezer te onderscheppen. Nadat de zogeheten versleutelingscode werd gekraakt, was alle informatie op de chip te lezen.

Volgens de beveiligingsspecialisten en hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs is de beveiliging van het nieuwe paspoort ondermaats. Volgens Nieuwslicht heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten dat wordt gewerkt aan een manier om het beveiligingslek te dichten. Die oplossing wordt in februari voorgedragen aan de ICAO, de instantie die wereldwijd de eisen voor paspoorten formuleert.

De bedoeling is dat het nieuwe biometrische paspoort in augustus van dit jaar wordt ingevoerd. Nieuwslicht wordt vrijdagavond uitgezonden op Nederland 3.
Bron: NOVUM