Brusselse metro weigert Gaia-affiches tegen foie gras

zondag 25 december 2005 11:54 | Innercircle | 2783 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Is censuur besmettelijk? De dierenrechtenorganisatie GAIA kreeg van Clear Channel (de verhuurder van advertentieruimte in airbussen) te horen dat ook de MIVB, de maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel het ophangen van de GAIA-affiches tegen foie gras ( ganzen- of eendenleverpaté) in de metrostations van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest botweg verbiedt. De MIVB zal zijn beslissing later schriftelijk motiveren.


Foie gras is de zieke lever van een gemarteld dier
Eenden en ganzen onder dwang voederen met vette maïs maakt hun lever ziek. Na het vetmesten is de lever 7 tot 10 keer groter geworden. Ongeveer vijftien dagen aan een stuk (tot 23 dagen voor ganzen) krijgen volgroeide eenden dagelijks bijna een kwart van hun lichaamsgewicht aan vette maïs in de strot geduwd. Vergelijk het met een mens van 80 kg die elke dag bijna 20 kg spaghetti moet verorberen.
De dieren worden onder dwang gevoederd met een elektrisch aangedreven, ongeveer 28 cm lange trechterbuis, die in de strot geduwd wordt tot in de krop (voormaag).

De MIVB volgt hiermee het slechte voorbeeld van de NMBS, die de affiches 'te shockerend' vindt en ze daarom weigert op te hangen in de treinstations. Vandaag hadden in 40 treinstations 560 affiches tegen foie gras moeten hangen. Vanaf 27 december hadden 300 affiches moeten hangen in de Brusselse metrostations. 'Die belachelijke censuur gaat van kwaad naar erger', reageert GAIA.

Eén affiche toont een gans in een kelder met een marteltuig in de mond en kettingen rond de hals. Op de andere affiche staat een vastgeketende gans afgebeeld met een kap met pinnen over de kop. De tekst luidt: 'Foie gras. Voer voor sadisten.'

De affiches zijn gericht tegen de onverschilligheid: GAIA wil de mensen wakker schudden en bewust maken van het lijden van ganzen en eenden voor foie gras. Zolang mensen foie gras blijven eten, worden er dieren gemarteld en ziek gemaakt. Gedurende twaalf dagen krijgen eenden dagelijks tot een kwart van hun lichaamsgewicht in de vorm van een maïsbrij in hun keel gespoten. Dat gebeurt met een pneumatisch aangedreven machine. Zo worden 1000 eenden per uur onder dwang gevoederd, tot hun lever tien keer abnormaal groter is geworden. Ganzen ondergaan de mishandeling gedurende 21 dagen.

Eenden zitten opgesloten in kleine batterijkooien waarin ze onbeweeglijk vastgemaakt worden. Wetenschappers van de Europese Commissie concluderen in hun rapport dat de huidige dwangvoerdermethoden zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van de zwemvogels. Vergeleken met gewone eendenkwekerijen ligt over een periode van 12 dagen in de gavagebedrijven voor foie gras de sterfte gemiddeld 15 tot 20 keer hoger (3 à 4 % tegenover 0,2 %).

Dieren voederen onder dwang is strafbaar volgens de dierenwelzijnswet behalve voor de productie van foie gras. Shockerend is de dierenmishandeling voor foie gras en de wettelijke hypocrisie, die dat toelaat, zegt GAIA. Normaal gesproken zullen er vanaf morgen 645 affiches te zien zijn bij de dagbladhandelaars in Vlaanderen, en vanaf 21 december ook 855 affiches bij dagbladhandelaars in Brussel en Wallonië.

Bron: Gaia
Externe link: http://www.gaia.be