Rode Kruis vraagt 680 miljoen euro voor hulp

Vr 9 December 2005 17:25 | Innercircle | 2144 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum/AP) - Het Internationale Rode Kruis heeft het komende jaar 680 miljoen euro nodig om hulp te kunnen bieden bij humanitaire crises in de wereld. Dat heeft de Zwitserse organisatie vrijdag bekendgemaakt.

Het meeste geld gaat naar de Sudanese regio Darfur en de gebieden in Pakistan die verwoest zijn door de aardbeving in oktober, meldde het Rode Kruis.

Het bedrag dat de organisatie jaarlijks aan donorregeringen vraagt voor slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten bedraagt dit jaar 9,2 procent meer dan vorig jaar. Dit jaar gaat de hulp naar slachtoffers in tachtig landen.

Afrika eist de meeste aandacht: veertig procent van de hulp gaat daarheen. Sudan staat met 82 miljoen bovenaan de lijst, vooral vanwege het conflict in Darfur. Volgens de VN hebben drieënhalf miljoen mensen in Darfur humanitaire hulp nodig. Ook conflicten in Congo, Uganda, Liberia, Ethiopië en Somalië zorgen volgens het Rode Kruis voor grote problemen. Grote delen van het budget moeten gaan naar Israëlische en Palestijnse slachtoffers en Afghanistan, Irak en Rusland.

Voorzitter van het Rode Kruis Jakob Kellenberger zei dat de organisatie burgers die het slachtoffer zijn geworden van geweld bescherming en hulp zal bieden. "Onze plannen voorzien ook in hulpprogramma's voor ontheemden in Noord-Uganda, Liberia, Colombia, Nepal en elders." In Darfur probeert het Rode Kruis vooral de bevolking in afgelegen gebieden te beschermen, zei Kellenberg.

Bijna 65 miljoen euro gaat naar medische hulp en andere bijstand voor de overlevenden van de aardbeving in Pakistan.

Bron: Novum