In Vrijheid en Overvloed Wonen

Do 7 Juni 2007 10:08 | Innercircle | 8623 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

We wonen allemaal comfortabel in onze huizen, voelen ons daar veilig en geborgen. Hoe veilig en geborgen leven we daar eigenlijk in tegenwoordig? Ik ben bezig wat onderzoek te doen naar alternatieve woningen en toen viel me een aspect daarvan op wat ik nu met jullie wil delen. Feitelijk leven wij niet veilig in onze huizen, maar zijn onze huizen eigenlijk onze gevangenissen. Ik zal dat uitleggen. Onze huizen verschaffen ons warmte, water, electriciteit, gas kortom alles wat we nodig hebben om comfortabel te leven. Denken we.

Eigenlijk verschaffen onze huizen ons helemaal niets, behalve dan een dak boven ons hoofd wat ons droog houdt. Onze huizen zijn feitelijk onze grootste gevangenis, onze ketens waarmee we vastgeklonken zitten aan de consumptiemaatschappij. Zonder de consumptiemaatschappij hebben we helemaal niets aan onze huizen. Zonder geld om te consumeren geven onze huizen ons geen warmte, geen water, en geen energie voor onze consumerende apparaten en.... zeker ook geen voedsel. Sterker nog, we zitten zo tot over onze oren in de schuld voor het huis zelf en de grond waarop het staat, dat we waarschijnlijk direct uit ons huis gezet worden als we geen geld meer hebben. Daar gaat je veiligheid. Zien jullie dat we op alle fronten in een gevangenis zitten? Geen huis maar een gevangenis. En er hoeft maar iets te gebeuren en alles werkt niet meer.

Stel dat er een maand geen electriciteit meer zou zijn, er komt een aardbeving of overstroming of wat dan ook en ons electriciteitsnet wordt daardoor verwoest. Wat er dan allemaal gaat gebeuren is niet echt fijn. Als de winkels leeg blijven omdat ze niet meer werken zonder stroom, als er bij ons geen water meer uit de kraan komt omdat de pompen van het waterleidingbedrijf niet meer werken, als we ook geen gas meer hebben om te koken, dan hebben we ook geen warmte meer, geen licht, geen wasmachine, geen koelkast, en is er helemaal niets meer over van ons veilige huis. En we hebben dus ook geen eten en drinken meer. We zijn dan gedwongen om weg te trekken om ons vege lijf te redden. Dat is allemaal een direct gevolg van onze manier van leven. Heel langzaam, stapje voor stapje hebben we ons in de consumptiemaatschappij laten trekken. Hebben we onze vrijheid en onafhankelijkheid opgegeven. Hebben we ons laten verleiden door het geld. Hebben we ons stapje voor stapje vast laten ketenen aan de consumptiemaatschappij.Het kan ook anders. Ik vertelde al dat ik bezig ben om onderzoek te doen naar alternatieve manieren van wonen. Stel dat je een huis zou kunnen bouwen dat je heel weinig kost, gebouwd van afvalmateriaal dat je zo allemaal zo zou kunnen kopen of krijgen of vinden. En dat het huis zo eenvoudig te bouwen is dat je er geen dure vaklieden voor nodig hebt, dat iedereen het zelf kan bouwen met wat hulp van elkaar. Stel dat het huis je zou voorzien van water wat het zelf opvangt uit de lucht en zuivert voor je.

Stel dat het huis je voorziet van warmte van de zon die het in de winter langzaam weer afgeeft, en dat het in de zomer koel zou zijn. Stel dat het huis je zelfs voorziet van voedsel, dat je in het huis een deel van je eigen voedsel verbouwt. Dat je zelf het grootste deel van je benodigde electriciteit opwekt door zonnecellen en windgenerators. Dat je je eigen afval recycled en hergebruikt. Dan ben je vrij. En veilig. En leef je in harmonie met de natuur. Dan heb je maar weinig geld nodig. En hoef je maar weinig te werken. En dan ben je niet in de greep van de consumptiemaatschappij en van de banken. Kun je ook makkelijk zonder. Heeft er niemand meer macht over je. Leef je in overvloed. De aarde is overvloed, zorgt voor al zijn bewoners. Wat zou de wereld dan mooi zijn. En....weet je, het kan. Het bestaat al, en wij kunnen het allemaal gaan doen. Als we maar echt willen. En ons willen losmaken van deze consumptiemaatschappij. Dan kan het. Dat wordt de nieuwe wereld. Die bouwen we samen. Het klinkt allemaal fantastisch, en dat is het ook. Om er nu al mee te beginnen is niet echt makkelijk. Je kunt haast geen goedkope grond krijgen waar je ook op mag wonen.

Daarnaast kan je in deze wereld niet zomaar iets bouwen om in te wonen. Er zijn allerlei wetten die bepalen hoe het eruit moet zien, hoe je het moet bouwen en noem maar op. Dat bedoel ik met vrijheid. Dan pas ontdek je hoe vrij wij werkelijk zijn. Denk er maar eens over na. Het plaatje wat je ziet, is een zogenaamd "earthship", letterlijk vertaald aarde-schip. Dit soort huis wordt gebouwd van oude banden, flessen, frisdrankblikjes enzovoorts. Kijk maar eens op deze website, dan kun je zien hoe het moet. Dan kom je een beetje in de stemming. Er zijn trouwens ook boeken van Michael Reynolds te koop met alle gegevens en bouwplannen. Kijk maar even op amazon.com. Zo, hebben we weer wat om van te dromen, en.....te doen! En over synchroniciteit gesproken, het dak van mijn nieuwbouwhuis is deze week opeens gaan lekken. Dat werd dus emmertjes op de grond in de nieuwe huiskamer. Wat probeert de kosmos mij te vertellen hiermee?? Is het tijd om te vertrekken uit mijn luxe nieuwbouw woning? Hmmm... Tot de volgende column allemaal!


Bron: Goto2012.nl