Ontruiming bos Schinveld nabij

Ma 9 Januari 2006 00:49 | Innercircle | 3185 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Ontruiming bos Schinveld nabij
De bezetters van het bos in Schinveld maken zich op voor de aangekondigde ontruiming. De actievoerders van Groenfront wachten vastgeketend in de bomen op de komst van de marechaussee.

Bos
Het door actiegroep Groenfront bezette bos zal na de ontruiming worden gekapt. Onduidelijk is nog hoe laat de Duitse en Nederlandse mobiele eenheid het bos zullen betreden.

Vijf weken
Het bos is sinds vijf weken bezet om zo het kappen van de bomen te voorkomen. De NAVO wil zes hectare bos kappen voor de veiligheid van de AWACS-vliegtuigen, die op de naburige Duitse basis landen.Opstand
Inwoners van Schinveld kwamen aan de vooravond van de kap in opstand. Na een demonstratie in het Limburgse dorp trokken bijna 1000 Schinvelders het bezette bos in om de bezetters te steunen.

Historische waarde
De bewoners van Schinveld zijn boos omdat de overheid helpt de vliegtuigen, waarvan zij al jaren last hebben, nog lager over Zuid-Limburg te laten vliegen. Bovendien heeft het bos volgens hen grote natuurlijke en historische waarde.

Verboden
Waarnemend burgemeester Zuidgeest van de gemeente Onderbanken kondigde afgelopen week een noodverordening af, waarmee het bos tot verboden gebied werd verklaard. Zuidgeest deed via de lokale tv nog een oproep aan de inwoners van Schinveld om zich niet onder de 'relschoppers' te mengen.

Bron: RTL