Nieuwe kas is zuinig met water

Za 10 December 2005 11:48 | Innercircle | 1945 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Wageningse onderzoekers hebben een waterzuinige kas ontwikkeld, speciaal bedoeld voor gebruik in droge gebieden. De zogeheten ‘Watergy’-kas heeft een gesloten systeem waardoor er minder water verloren gaat.

Wageningse onderzoekers hebben een nieuwe, waterzuinige kas ontwikkeld. Deze zogeheten Watergy-kas is bedoeld voor gebruik in droge gebieden. Hij blijft gesloten waardoor het water dat door de planten verdampt wordt, binnenblijft. De eerste metingen geven aan dat circa zeventig procent van het beregeningswater wordt teruggewonnen.



Een prototype van de Watergy-kas staat in de provincie Almeria in Zuid-Spanje. De kas is ontwikkeld door de leerstoelgroep Meet-, regel-, en systeemtechniek, in samenwerking met A&F Greenhouse Technology, coöperatief proefstation Cajamar in Spanje en de Technische Universiteit Berlijn.

De kas heeft een bol dak en in het midden steekt er een koker bovenuit die lijkt op een schoorsteen. Deze heeft alleen geen opening aan de bovenkant. Er gaat lucht door de koker en die circuleert weer terug de kas in. Ir. Bas Speetjens van Meet-, regel-, en systeemtechniek: ‘Natuurlijk loopt in een gesloten systeem de temperatuur te hoog op als er niet wordt gekoeld. Daarom maken we gebruik van een toren waarin een warmtewisselaar zit. De lucht circuleert door de kas door natuurlijke convectie. De warme lucht stijgt, voert langs de warmtewisselaar en vervolgens daalt de koude lucht.’


In feite wordt met de warmtewisselaar de kas overdag gekoeld. De warmte wordt gebruikt om ’s nachts de kas op te warmen. Tegelijkertijd wordt water gerecycled. Overdag beweegt de vochtige lucht naar de koeltoren, waar het water condenseert tegen het koude oppervlak van de warmtewisselaar. Dit water is vervolgens opnieuw te gebruiken voor de planten in de kas.
Speetjens: ‘De extra voordelen van een gesloten kas zijn dat er geen verlies aan CO2 is en dat je insecten buiten de kas houdt. Je bespaart zo bestrijdingsmiddelen.’ Bovendien kan zout water worden verdampt op het verlaagde plafond. De waterdamp kan condenseren in de toren, zodat zoet water is terug te winnen.

Het telen van planten blijkt een succes. In het voorjaar heeft de kas vol gestaan met bonen en in de zomer met ocra. ‘De opbrengst van de bonen was vergelijkbaar met Spaanse commerciële kassen. De ocra onderzoeken we momenteel. Aangezien we circa zeventig procent van het beregeningswater terugwinnen, is het waterverbruik veel lager dan in een gangbare kas.’

In Berlijn testen de onderzoekers een stedelijke toepassing van de waterzuinige kas uit. Deze maakt gebruik van gezuiverd bad- en spoelwater van naastgelegen gebouwen en de kas werkt op basis van een seizoensritme in plaats van een dag- en nachtritme. Hierbij wordt warmte van de zomer opgeslagen om in de winter de kas te verwarmen.

Zie ook:
Project 'Watergy'
Weekblad voor Wageningen UR (Wb)

Bron: Kennislink