Huishoudens betalen fors meer voor gas en stroom

Vr 9 December 2005 17:49 | Innercircle | 2545 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens moeten volgend jaar gemiddeld tussen de 15 en 16 procent meer betalen voor de levering van elektriciteit en gas door de drie grootste energiebedrijven. Dat komt neer op een bedrag van tussen de 135 en 150 euro.

Dit blijkt uit de leveringstarieven van Nuon, Essent en Eneco voor 2006. Zij hebben samen nog altijd het grootste deel van de Nederlandse markt in handen. De prijsverhogingen betreffen de leveringskosten, inclusief BTW. Andere toeslagen, zoals energiebelasting, zijn niet meegerekend. De drie energiebedrijven gaan uit van het verbruik van een gemiddeld huishouden voor stroom van 3500 kWh. Voor gas hanteren Essent en Eneco een gemiddeld verbruik per huishouden van 2000 kubieke meter, Nuon gaat uit van 1820 kubieke meter.

Uitgesplitst naar gas en stroom, stijgt het leveringstarief voor gas bij Essent met 14,4 procent, bij Nuon met 14 procent en bij Eneco met 15 procent. Voor elektriciteit is dat respectievelijk 17 procent, 18 procent en 15 procent.

Stroom en gas worden duurder wegens de sterk gestegen olieprijzen. De gasprijs is in Nederland gekoppeld aan die van olie. ,,Wij moeten als energiebedrijven de onzalige boodschap brengen dat energie duurder wordt en de schatkist is de lachende derde. In andere landen is de koppeling veel minder stringent'', zei een woordvoerder van Essent vrijdag in een toelichting.

Hij noemde de ,,kunstmatige'' koppeling van gas en stroom ,,een rudiment uit de jaren zestig.'' ,,Toen moest er in Nederland een vervangingswaarde voor gas worden gevonden. Andere landen hebben de koppeling overgenomen, maar niet in zo'n extreme vorm als Nederland.''Bron: ANP