Onzichtbaar maken van objecten theoretisch mogelijk

Do 11 Mei 2006 12:49 | Innercircle | 1818 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De cloaking devices die in Star Trek gebruikt worden hoeven geen science fiction meer te zijn, claimen twee wiskundigen. Dit maakt het mogelijk solide objecten onzichtbaar te maken, als de Romulans in Star Trek. Dit meldt BBC News.

Theoretisch gezien is het mogelijk objecten onzichtbaar te maken, aldus de geleerden. De twee professoren in de wiskunde, Nicolae Nicorovici en Graeme Milton hebben hun theorie gepresenteerd in het Engelse UK Royal Society Scientific journal.

Het is gebaseerd op een effect genaamd "anomale gelokaliseerde resonantie". Wiskundig gezien klopt het concept, maar een dergelijk apparaat bouwen die dit kan bewerkstelligen is een nog grotere uitdaging.

Het fenomeen is gelijk aan een stemvork die naast een wijnglas geplaatst wordt. Het wijnglas zal met dezelfde frequentie gaan trillen: Het resoneert.

Het cloaking effect werkt op dezelfde manier, alleen past het nu lichtresonantie toe in plaats van geluidsresonantie. Experimenten hebben aangetoond dat het mogelijk is: De wetenschappers hebben reeds stofdeeltjes weten onzichtbaar te maken met behulp van een superlens.

Professor Sir John Pendry van het Imerial College London gelooft de claims van de twee geleerden. Hoewel Nicorovici en Milton aangeven dat het niet met alle objectvormen werkt, zou dit specifieke concept militaire toepassingen kunnen hebben.
Bron: BBC News