Politie maakt zich op voor nieuwe protesten bij WTO-top

Zo 18 December 2005 11:35 | Frank | 2920 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
HONGKONG - De politie in Hongkong bereidt zich voor op nieuwe demonstraties zondag tegen de wereldhandelsconferentie van de WTO. Een dag eerder kwam het tot straatgevechten met een menigte die met geweld toegang probeerde te krijgen tot het conferentiecentrum.


Volgens organisatoren staan op de laatste dag van de bijeenkomst twee grote protestmarsen op het programma. Bij de schermutselingen zaterdag raakten 96 mensen gewond onder wie 23 agenten. De politie dreef de menigte met traangas en wapenstok uiteen en arresteerde negenhonderd man.

De protesten gaan desondanks gewoon door, liet een zegsvrouw van de Hongkong Volks Alliantie weten, een overkoepelende groep van antiglobalisten die een van de protestmarsen organiseert. Het overleg om tot een handelsakkoord te komen op de WTO-top duurt intussen gewoon voort.

Het waren de ergste rellen sinds de top dinsdag begon en de hevigste in Hongkong sinds het neerslaan van de studentenopstand in Peking in 1989. Zondagmorgen blokkeerde een groep honderd demonstranten een straat in de buurt van het conferentieoord. Ze waren omsingeld door de oproerpolitie.
Bron: Telegraaf