Rice: Geheime vluchten vitaal voor strijd tegen terreur

Ma 5 December 2005 15:41 | Webskater | 2954 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - Het is vitaal voor de internationale strijd tegen het terrorisme dat terreurverdachten in het geheim over de wereld worden vervoerd. Zulke gevangenen worden echter onder geen enkele omstandigheid gemarteld. Ook worden ze niet vervoerd naar landen waar de overheid dat zou kunnen doen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice maandag gezegd in Washington voor haar vertrek naar Europa. De vierdaagse reis wordt overschaduwd door kritische mediaberichten over de manier waarop de Amerikaanse geheime dienst de strijd tegen terroristen voert.


In Europa zouden volgens krantenberichten de afgelopen jaren ten minste vierhonderd geheime CIA-vluchten zijn geland. Ook zouden de Verenigde Staten in onder meer Oost-Europese landen in het geheim gevangenen opsluiten en verhoren. Zonder concreet op die beschuldigingen in te gaan zei Rice dat de Verenigde Staten altijd de "soevereiniteit" van andere landen hebben gerespecteerd.

Samenwerken

"Het is aan die regeringen en hun burgers om te beslissen of zij met ons willen meewerken om terreuraanslagen tegen hun eigen land en andere landen te voorkomen en om te besluiten hoeveel geheime informatie zij openbaar kunnen maken", aldus Rice. Zij benadrukte dat landen het best kunnen samenwerken om het gevaar van terrorisme te keren.

Rice spreekt dinsdag in Berlijn met de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier. Daarna volgt overleg met bondskanselier Merkel. Donderdag woont ze in Brussel een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-landen bij.
Bron: ANP