Subsidie voor onderzoek naar herstel hartcellen

Do 29 December 2005 00:55 | Webskater | 3495 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Subsidie voor onderzoek naar herstel hartcellen

(Novum) - Het Academische Medisch Centrum (AMC) coördineert vanaf januari een groot onderzoek naar de ontwikkeling van hartspiercellen. De resultaten van het onderzoek moeten bijdragen aan verbetering van de behandeling van patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Het onderzoek met de naam HeartRepair krijgt een subsidie van 11,4 miljoen euro van de Europese Unie.

Bij een hartinfarct sterft een deel van de hartspiercellen waardoor de hartfunctie verstoord kan raken. Het onderzoek richt zich op het vervangen van beschadigd weefsel door zogenoemde stamcellen die nieuw weefsel kunnen aanmaken. De resultaten van stamceltherapie zijn volgens het AMC totnogtoe teleurstellend, 'maar het potentieel van dit soort onderzoek is enorm groot'.

Onderzoekers gaan onder meer bij patiënten met een aangeboren hartafwijking zoeken naar onbekende genen die een rol spelen bij de groei van het hart. Aan de studie werken ruim 25 laboratoria en wetenschappelijke instituten uit heel Europa mee. Naast het AMC zijn dat onder meer het Hubrecht Laboratorium, het Max Planck Institute for Molecular Genomics, het Institute Pasteur en de University of London.

Bron: Elsevier