Cellen op Schiphol moeten dicht

Vr 2 December 2005 09:17 | Webskater | 2584 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
(Novum) - Het cellencomplex op Schiphol moet binnen 36 uur dicht. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer donderdag besloten. Het vertrouwen in de wijze waarop het ministerie omgaat met de veiligheid in het cellencomplex is volgens het college geschaad. Bij een brand in het detentiecentrum kwamen eind oktober elf mensen om het leven.


Afspraken worden volgens het college 'pas na herhaald controleren en het opleggen van dwangsommen nagekomen'. "Hoewel wij als gemeente niet primair verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de complexen, merken wij steeds opnieuw dat het ministerie pas na aandringen van onze kant de zaken in orde maakt."

Minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) heeft de bestuursleden er maandag niet van kunnen overtuigen dat de toekomst verbetering brengt. Het college had gevraagd om 'expliciete aandacht voor de maatschappelijke impact die de brand in het cellencomplex heeft gehad en de emoties die het handelen van het ministerie bij de politiek heeft opgeroepen'.

Donner zou eerst het onderzoek over de oorzaak van de brand willen afwachten. Bovendien zou de bewindsman vinden dat het gebouw voldoet aan alle geldende eisen. De gemeente Haarlemmermeer deelt de mening van de bewindsman niet en denkt dat het zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid niet kan waarmaken. Bovendien maakt de gemeente zich extra zorgen door de stijging van het aantal pogingen tot brandstichting na de brand op Schiphol.

Het college heeft besloten een gebruiksvergunning in te trekken, omdat het ministerie niet heeft voldaan aan de voorwaarden die in de vergunning zijn opgenomen. De gemeente is bereid met het ministerie te zoeken naar een eventuele alternatieve locatie voor het cellencomplex. De minister heeft van het college 24 uur de tijd gekregen om te reageren op het besluit.
Bron: NOVUM