Experimenten gereguleerde teelt toestaan

Vr 2 December 2005 09:03 | Webskater | 2756 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum) - Experimenten met gereguleerde teelt en levering van cannabis aan coffeeshops moeten worden toegestaan. PvdA, VVD en D66 presenteren vrijdag samen met CDA-burgemeester Gerd Leers van Maastricht een manifest over softdrugs. Daarin wordt een dringend appèl gedaan aan minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) om een pilotproject in de Limburgse hoofdstad mogelijk te maken.

In een voorstel van burgemeester en wethouders van Maastricht, dat woensdag werd gepresenteerd, wordt gepleit voor regulering van de bevoorrading van de shops. Die is momenteel 'geheel niet geregeld', stelt de gemeente. Verkoop en consumptie van cannabis zijn in Nederland toegestaan, maar de levering van softdrugs gebeurt 'via de achterdeur'. Daardoor zijn de productie en de aanvoer van de drugs in handen van de 'georganiseerde misdaad en thuistelers', staat in het voorstel.

Het Maastrichtse college wil er bij Donner op aandringen experimenten toe te staan met gereguleerde teelt en levering van cannabis aan coffeeshops. Begin november sprak een Kamermeerderheid zich uit voor zo'n proefproject. Donner is nog niet overtuigd van de juridische haalbaarheid van dit plan. Hij vreest dat het bestaande gedoogbeleid daarmee te ver wordt opgerekt.

Tweede-Kamerleden van PvdA, VVD en D66 lunchen vrijdag met de Maastrichtse burgemeester in een coffeeshop. Kamerleden laten zich daar informeren over problematiek rond softdrugs.

Bron: NOVUM