'Oordopjes iPod schadelijk voor het gehoor'

vrijdag 30 december 2005 23:22 | Webskater | 2109 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum) - Wie langer dan een half uur per dag naar muziek luistert op de iPod, loopt risico op gehoorschade. Dat zegt de Amerikaanse professor Dean Garstecki vrijdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Het langer dan een half uur met de kleine oordopjes van de iPod luisteren naar muziek via een mp3-speler levert volgens de wetenschapper een groot risico op.



Onderzoek van TNO toonde enkele jaren geleden aan dat een verband bestaat tussen blootstelling aan popmuziek via hoofdtelefoons en gehoorschade. De iPod wordt volgens Garstecki bovendien langer gebruikt dan andere mediaspelers, omdat de batterij van de iPod langer meegaat. iPod-gebruikers zouden hierdoor langer dan normaal naar muziek luisteren via de kleine oordopjes.

Garstecki adviseert de iPod niet langer dan een half uur per dag te gebruiken en het geluid niet harder dan zestig procent van het maximum te zetten. Wie met een grote koptelefoon gebruik maakt van een iPod kan een uur van muziek genieten.

Vooral jongeren bekommeren zich volgens Garstecki niet om de risico's van gehoorverlies. De iPod heeft een ingebouwde limiet voor het geluidsvolume en basniveau, maar met bepaalde programma's is het mogelijk deze beperking op te heffen.

Van alle mediaspelers is de iPod van Apple het meest populair. Volgens het mediavakblad Muziek & Beeld gingen er in het laatste kwartaal van dit jaar wereldwijd tien miljoen exemplaren over de toonbank. De verwachting is dat de teller eind dit jaar op 37 miljoen verkochte iPod's staat.

Bron: NOVUM

 Quote

«De helft van de Amerikanen heeft nog nooit een krant gelezen. De helft is ook nog nooit gaan stemmen in de presidentsverkiezingen. Je kan alleen maar hopen dat het diezelfde helft is.»
(Gore Vidal)