Meerderheid steunt boycot spellingswijziging

Za 24 December 2005 16:39 | Webskater | 4039 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - Ruim zeventig procent van de Nederlandse bevolking steunt de actie van een aantal media de nieuwe spellingsveranderingen niet in te voeren. Vijfentwintig procent is tegen de actie. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant.

Vier op de vijf Nederlanders zijn volgens het onderzoeksbureau op de hoogte van de spellingshervorming en het verzet daartegen. Meest genoemde woord waarvan de ondervraagden de spelling afkeuren is pannenkoek, maar dat woord kreeg zijn tussen-n al bij de vorige hervorming in 1995.

Vorige week werd bekend dat de NOS, drie landelijke dagbladen en verschillende opinieweekbladen de nieuwe spellingsregels willen boycotten. Volgens deze media is de spellingsaanpassing onlogisch en volgt deze te snel op een wijziging van de regels van tien jaar geleden. De nieuwe spelling gaat op 1 augustus in.

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek dinsdag dat tweederde van de Nederlanders de boycot steunt. Uit dat onderzoek bleek verder dat zestig procent van de bevolking de Nederlandse taal 'ingewikkeld en onlogisch' vindt.

Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) heeft maandag gezegd dat de nieuwe spellingsregels niet worden gewijzigd. Van der Hoeven betreurt de actie. Ze stelt dat de wijziging juist een reactie is op de kritiek op de veranderingen van tien jaar geleden.[Copyright 2005, Novum]

Bron: NOVUM