AIVD-tolk heeft geen eerlijk proces gehad

Wo 30 November 2005 15:33 | Webskater | 3357 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - Outman ben A. heeft geen eerlijk proces gehad. Dat stelde de verdediging van de voormalige tolk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) woensdag voor de rechtbank in Rotterdam. Ben A. staat terecht wegens het lekken van geheime informatie naar leden van het veronderstelde terroristische netwerk de Hofstadgroep. De voormalige tolk had eerder een gevangenisstraf van acht jaar tegen zich horen eisen.

Het Openbaar Ministerie (OM) en het bewijsmateriaal moeten volgens de verdediging niet ontvankelijk worden verklaard. De advocaat van Ben A. meent dat het OM last heeft van 'tunnelvisie'. De officier van justitie zou in de zaak tegen de 35-jarige tolk niet op zoek zijn gegaan naar de waarheid, maar alleen naar een manier om de verdachte veroordeeld te kunnen krijgen.

Ook heeft de AIVD volgens de verdediging fouten gemaakt. "Alles wat de AIVD wettelijk fout kon doen is fout gegaan. Het onderzoek is niet onafhankelijk geweest. De verdediging heeft geen mogelijkheid gehad om dit gekleurde onderzoek aan de kaak te stellen, omdat AIVD-getuigen zich op cruciale momenten hebben beroepen op hun zwijgplicht."

Het OM acht bewezen dat de tolk, die vorig jaar werd gearresteerd, zich schuldig heeft gemaakt aan het openbaar maken van staatsgeheimen. Hij zou geheime tapverslagen hebben gelekt en anderen hebben verteld dat ze in de gaten gehouden werden door de AIVD.

Bron: NOVUM