Al-Qaida roept op tot aanval op Nederland

Za 3 December 2005 17:30 | Webskater | 2783 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
(Novum) - Al-Qaida heeft 'slapende' terreurcellen opgeroepen aanslagen te plegen in Nederland en een reeks andere landen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. De oproep komt van Abu Musab al-Suri, ook bekend als 'de Syriër'. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderzoekt de verklaring, waarna mogelijk het terreuralarm in Nederland wordt bijgesteld, zegt een woordvoerder van de NCTb.

Al-Suri wordt gezien als het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Madrid in 2004. Handlangers van de Syriër hebben 'een dezer dagen' de oproep verspreid. Al-Suri richt zich tot 'islamitische strijders' die zich in Europa bevinden. Hij maant hen snel in beweging te komen en de aanval te openen op Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland en Denemarken. Verder noemt Al-Suri Rusland, Australië en Japan als doelwitten.

De 'aanvalsoproep' heeft 'de Syriër' opgesteld voor zijn arrestatie 'als een soort van testament', meldt de krant. Hij verklaart in het document de oorlog aan onder meer Nederland vanwege de 'voortdurende militaire aanwezigheid in moslimlanden'.

De kans dat in Nederland een terroristische aanslag plaatsvindt, is nog steeds 'substantieel'. Dat bleek vrijdag uit de derde voortgangsrapportage terrorismebestrijding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding die werd besproken in de ministerraad.

Het internationale dreigingsprofiel van Nederland wordt in het rapport 'onveranderd hoog' genoemd. Dat wordt vooral veroorzaakt door de Nederlandse aanwezigheid in Irak en Afghanistan. Daarnaast trekt de situatie rond de vervolging van vermoedelijke leden van de Hofstadgroep internationaal aandacht.

Bron: NOVUM