Metro's Amsterdam mogelijk zonder bestuurder

Do 29 December 2005 13:39 | Webskater | 2247 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
(Novum) - Mogelijk gaan metro's in Amsterdam zonder bestuurder rijden. Alle metrostellen worden vanaf 2008 vervangen. De eisen waaraan de 150 nieuwe stellen moeten voldoen, worden op 25 januari besproken in de gemeenteraad. Dat meldt de gemeente Amsterdam donderdag.

In de gemeenteraad komt de vraag aan de orde of de treinstellen al direct bij levering in 2008 onbemand moeten gaan rijden, of dat ze gemakkelijk omgebouwd moeten kunnen worden. In elk geval moet het materieel elders al goed gefunctioneerd hebben en moet het minstens dertig jaar mee kunnen. Onder meer in Kopenhagen en Parijs wordt al gereden met metro's zonder bestuurder.

Reizigers moeten de hele metro door kunnen lopen en ze komen tegenover elkaar te zitten op banken die tegen de wanden zijn gemonteerd. Het Amsterdamse college van burgemeesters en wethouders heeft hier een voorkeur voor vanwege de hogere capaciteit en de verbeterde sociale veiligheid die dit zou opleveren.

De aanbesteding van de metrostellen kan van start gaan wanneer de gemeenteraad het programma van eisen vaststelt. De 150 nieuwe metrostellen gaan tussen 150 miljoen en driehonderd miljoen euro kosten.
Bron: NOVUM