Oudste dier ter wereld wordt 175

Di 15 November 2005 09:41 | Webskater | 2219 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

BRISBANE - Haar huid is erg gerimpeld, en ze is de laatste tijd wat pondjes aangekomen. Ook is ze niet zo snel meer, zelfs niet voor een schildpad. Maar haar ogen twinkelen soms nog ondeugend en ze kan nog wel twintig jaar mee. Harriet viert dinsdag haar 175e verjaardag.

De Australische schildpad is daarmee hoogstwaarschijnlijk het oudste dier ter wereld. In de dierentuin bij Brisbane is dinsdag een grote verjaardagstaart voor Harriet aangesneden, meldden Australische media.

De schildpad is geboren voordat er stoomtreinen waren, toen slavernij nog mocht en voor de industriële revolutie goed op gang kwam. Het verhaal wil dat in 1835 de Britse natuurkundige Charles Darwin de toen 5-jarige Harriet persoonlijk van de Zuid-Amerikaanse Galapagos-eilanden haalde. De befaamde Darwin had evenwel niet door dat de schildpad een vrouwtje was. Dat bleek pas halverwege de vorige eeuw, toen ze al ruim honderd jaar als man door het leven was gegaan.

Velen betwijfelen de hoge leeftijd van de schildpad, maar DNA-testen hebben inderdaad uitgewezen dat ze zo oud is, en dat ze ooit bij de Galapagos-eilanden rondzwom.

Bron: ANP