In 2005 record aantal keer levenslang

Di 27 December 2005 21:24 | Webskater | 2598 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In 2005 record aantal keer levenslang
Het afgelopen jaar heeft de rechter negen keer een levenslange gevangenisstraf, de maximale straf in Nederland, opgelegd. Dat is een nieuw record, in 2004 werden zes daders tot levenslang veroordeeld.

Dat was toen ook een record. Dit jaar legde de rechtbank zeven keer levenslang op, in hoger beroep werden nog twee personen tot deze straf veroordeeld. In alle zaken gaat het om moord of meervoudige moord.
Nu 30 lang gestraften in Nederland
Cassatie
De uitspraken zijn nog niet definitief, omdat in sommige zaken hoger beroep bij een gerechtshof of cassatie bij de Hoge Raad is ingesteld.

In tegenstelling tot wat velen denken is levenslang in Nederland ook daadwerkelijk levenslang, tenzij gratie wordt verleend. Dat gebeurde voor het laatst in 1969. In totaal zitten nu dertig gedetineerden voor de rest van hun leven achter de tralies. Tien jaar geleden waren dat er nog maar vier (lees Levenslang in een luxe cel).

De bekendste dader die tot levenslang werd veroordeeld is Mohammed Bouyeri, de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh (lees het Elsevier-commentaar Levenslang voor Bouyeri). Hieronder volgt een overzicht van alle negen zaken waarin de rechter levenslang oplegde.

De grootste zaken:

11 maart: De rechtbank in Arnhem veroordeelt F.B., tbs-patiënt in de Nijmeegse Pompekliniek, tot levenslang voor de moord op medepatiënt Henny Klein Overmeen. In december 2003 sloeg B. zijn slachtoffer bewusteloos met een schop, om hem vervolgens levend te begraven, op steenworp afstand van de kliniek.

25 maart: De rechtbank in Den Haag legt levenslang op aan Hagenaar M.H., wegens de dubbele roofmoord op een 72-jarige vrouw en haar 52-jarige zwakbegaafde zoon in hun woning aan de Haagse Retiefstraat, op 7 januari 2004. Beide slachtoffers werden gewurgd. H. en zijn mededader, die vijftien jaar kreeg, werden tevens schuldig bevonden aan seks met minderjarige meisjes en mensenhandel.

12 april: De rechtbank in Almelo spreekt het levenslang uit tegen Duitser R.B.. Hij schoot op 30 september 2004 de Enschedese politieman Jan Wind dood, toen deze hem in het centrum van Enschede wilde fouilleren. Een andere agent werd door een kogel van B. in het hoofd geraakt, maar overleefde dit.

14 april: De rechtbank in Den Bosch stuurt R.M. levenslang naar de cel wegens een fatale brandstichting in de Jan Hollanderstraat in Eindhoven. Op 8 augustus 2004 kwamen daarbij twee jongens van 8 en 14 jaar oud om het leven.

7 juli: De rechtbank in Groningen veroordeelt de Engelsman D.S. tot levenslang. De drugshandelaar wordt schuldig bevonden aan de koelbloedige liquidatie van Gerard Meesters, op 28 november 2002. Meesters werd op de drempel van zijn huis in Groningen doodgeschoten. S. was in eigen land al tot levenslang veroordeeld wegens moord, maar was uit de gevangenis ontsnapt.

14 juli: Het gerechtshof in Den Bosch bekrachtigt het eerder door de rechtbank uitgesproken levenslang in de zaak tegen O.H.. Hij schoot op 12 juli 2003 in Sittard het echtpaar Jo en Ine Zwakhalen dood, tijdens een transactie rond een tweedehands auto. De destijds 9-jarige kleindochter van de slachtoffers werd in het hoofd geschoten maar overleefde dit geweld.

22 juli: Het gerechtshof in Amsterdam komt, evenals de rechtbank in een eerder stadium, tot levenslang in de zaak tegen ex-Hells Angel L.H.. Hij vermoordde de twee kinderen (6 en 9 jaar oud) van zijn toenmalige vriendin Corina Bolhaar door messteken en verwurging op 4 maart 1984. Ook Corina werd toen gedood. Dat delict kwam volgens de rechters echter neer op doodslag en was reeds verjaard.

26 juli: In het meest besproken proces van het jaar legt de rechtbank in Amsterdam levenslang op aan Mohammed Bouyeri wegens de moord op Theo van Gogh, op 2 november 2004. De veroordeling gold naast de moord ook het belemmeren van VVD-politicus Ayaan Hirsi Ali in haar werk en de poging tot moord op een aantal politiemensen en twee omstanders. Alle misdrijven werden gepleegd met terroristisch oogmerk, oordeelde de rechtbank.

25 november: In de uiterst bizarre zaak tegen de voormalig tbs-patiënt R.K. legt de rechtbank in Almelo levenslang op. K. staat bekend als de 'beul van Twente'. Op 28 juni 2003 stak hij een 50-jarige zwerver in een park in Enschede dood. Het slachtoffer werd gruwelijk verminkt. In de jaren 2000-2004 mutileert en doodt K. in de Twentse regio tientallen schapen, paarden en pony's. In de zomer van 2002 probeert hij drie willekeurige mensen te vermoorden. K. werd gedreven door woede en diepe seksuele frustratie

Bron: Elsevier