Eerste salaris 2006 heidense klus

Vr 18 November 2005 11:59 | Webskater | 3867 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

ROTTERDAM - Staat op uw salarisstrook van januari 2006 het juiste nettosalaris? De kans is groot dat dit niet het geval is.

Werkgevers moeten als gevolg van maatregelen uit Den Haag zóveel aan hun salarissystemen verbouwen, dat deze niet op tijd klaar zijn. Het gevolg is volgens salaris- en automatiseringsdeskundigen dat tot de lente van volgende jaar salarisstrook op salarisstrook aanpassingen plaatshebben.
1 januari 2006 is een soort 'big bang' voor alle personeels- en salarisafdelingen van bedrijven. Zij moeten dan bijvoorbeeld de levensloopregeling, het prépensioen en het nieuwe ziektekostenstelsel hebben verwerkt.


Zo ging het héél vroeger. Het loon gewoon vrijdagmiddag in een zakje. Voor de baas én de werknemer overzichtelijk en duidelijk.

Uit onderzoek van salarisverwerker ADP en de consultants van Ernst & Young (E&Y) blijkt dat het bedrijfsleven zich onvoldoende realiseert wat er tot half januari 2006 allemaal moet gebeuren. De meeste bedrijven zijn nog niet eens begonnen met de administratie rond de levensloopregeling. Gelukkig verlengde staatssecretaris Joop Wijn (financiën) eergisteren keuzetermijn voor spaarloon of levensloopregeling met enkele maanden vanwege de complexiteit.
ADP en E&Y verwachten dat vooral de honderdduizenden werknemers in het midden- en kleinbedrijf een vervelende verrassing te wachten staat. De overheid moet beseffen dat het voor een bedrijf van 15 man moeilijk is zoveel wijzigingen goed en snel door te voeren, aldus Mans Kuipers van E& amp;Y.
Jurgen Warmerdam, fiscaal expert van MKB-Nederland is uiterst kritisch over staatssecretaris Joop Wijn. ,,De kans is groot dat het niet gaat lukken het goede salaris over te maken als gevolg van zoveel wijzigingen,’’ zegt Warmerdam ,,Wijn heeft een basale fout gemaakt door te weinig voorlichting te geven. Directeuren zullen daarom een hoop gezeur krijgen over de eerste strook.’’

 

’Stroken goed bewaren’
Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Bedrijvenbond, zal het kabinet op de gevolgen gaan aanspreken.
,,Als je zoveel tegelijk aanpast weet je dat er veel meer fouten in kunnen sluipen. Gaat staatssecretaris Wijn bijstorten als het eerste salaris van 2006 niet goed is? Mij is niet duidelijk waarom dit alles ineens moet gebeuren. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar zullen we gaan kijken of het netto besteedbaar inkomen is verbeterd. Dát was toch het zoet van Balkenende.''
Ymi Knaap van FNV Belastingservices start de actie 'Loonstrook'. Hij is net als de CNV bang dat het maanden kan duren voor het juiste salaris op de strook staat. ,,Wat de werknemer nu moet doen? Vooral de salarisstroken van de laatste drie maanden van 2005 goed bewaren.’’
Bron: AD