Kabinet wil cultuuromslag musea

Za 3 December 2005 17:37 | Webskater | 2918 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
(Novum) - Nederlandse musea moeten 'veel meer rekening houden met de huidige, sterk veranderende samenleving' en met de behoeften en verwachtingen van jongeren en nieuwe Nederlanders. De komende jaren is daarvoor een cultuuromslag nodig. Dat staat in de museumnota van staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan (D66), waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

Bezoekcijfers van de Nederlandse musea zijn de laatste jaren 'redelijk constant' gebleven, maar jongeren en nieuwe Nederlanders zouden zich 'niet of nauwelijks' aangesproken voelen door het huidige aanbod van musea. Vooral de categorie van 25- tot 35-jarigen zou bestaan uit 'notoire museummijders'.

Het kabinet vindt dat 'veel meer' afstemming en samenwerking noodzakelijk is tussen musea onderling en met maatschappelijke organisaties. Ook moeten musea keuzen maken en zich profileren. Dat beleid moet kracht worden bijgezet door het museumbudget op een andere manier uit te geven.

Musea met 'goede plannen' kunnen geld krijgen uit programma's en fondsen. Dat is ook van toepassing op musea met een rijkscollectie. Voor collecties en gebouwen komt een vast budget, maar het is 'niet meer vanzelfsprekend' dat voor al hun taken een vast budget wordt vastgesteld.

De prestaties van de afzonderlijke musea worden voor iedereen inzichtelijk gemaakt. Gekeken wordt naar publieksbereik, educatie, bedrijfsvoering en kwaliteit van de tentoonstelling. Het kabinet 'rekent erop' dat musea zich hiervan 'veel' gaan aantrekken, 'al was het maar vanwege de invloed die dit zal hebben op de bezoekcijfers'.
Bron: NOVUM