Mabel bekritiseert Bush

Vr 2 December 2005 18:56 | Webskater | 2292 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

VS belemmeren de bestrijding van aids onder junks en prostituees

AMSTERDAM -- Prinses Mabel heeft gisteren tijdens het aidscongres in Amsterdam zware kritiek geuit op de Amerikaanse regering. De Verenigde Staten belemmeren de bestrijding van aids onder druggebruikers en stigmatiseren prostituees, zo stelde zij. Het Open Society Institute, waar de prinses voor werkt, heeft inmiddels een rechtszaak tegen de VS aangespannen.

De prinses zei dat de VS pogingen ondernemen om alle verwijzingen naar schone naalden uit documenten van de Verenigde Naties te halen, terwijl wetenschappelijk is bewezen dat spuitenomruil helpt in de strijd tegen de verspreiding van aids onder druggebruikers. Dat gaat verder dan het niet verstrekken van geld aan organisaties die naalden omwisselen.

In een land als Rusland is 80 procent van alle mensen met hiv druggebruiker. De door het Open Society Institute aangespannen rechtszaak gaat over het feit dat de regering van Bush alleen organisaties financiert die een verklaring tekenen waarin zij zich expliciet uitspreken tegen prostitutie.

"Sekswerkers zijn vaak het slachtoffer van stigmatisering, geweld en discriminatie" en nu worden "organisaties die deze mensen helpen met Amerikaans overheidsgeld verplicht om deze mensen expliciet te veroordelen", zei de prinses. De regering van Brazilië heeft om die reden eerder dit jaar een Amerikaanse subsidie van $40 miljoen geweigerd. De Open Society hoopt met de rechtszaak de antiprostitutieverklaring ongrondwettelijk verklaard te krijgen.

De prinses uitte ook scherpe kritiek op hiv-preventieprogramma's die zijn gebaseerd op het zogenoemde abc-principe, waarbij de a staat voor abstinence (onthouding), de b voor be faithful (partnertrouw) en de c voor condoomgebruik. Dat abc-principe wordt door de Verenigde Staten gepropageerd. Volgens haar is deze benadering geen realistische optie voor de meeste meisjes en vrouwen.

Wereldwijd is tussen de 20 en 50 procent van alle eerste seksuele contacten van meisjes en jonge vrouwen niet vrijwillig. Bovendien zijn vrouwen vaak het slachtoffer van huiselijk geweld, verkrachting, vrouwenhandel en toenemend seksueel geweld in oorlogen. "In al deze gevallen van seksuele dwang is het abc-principe irrelevant", zei de prinses.

Ze schetste verder de sociale, economische en politieke gevolgen van aids in landen die zwaar getroffen zijn. "Leraren, rechters, soldaten, artsen, politieagenten, verplegers, in sommige landen sterven ze sneller dan ze opgeleid kunnen worden", zei ze.


Bron: ANP