Vijftien jaar cel voor Frans van Anraat

Vr 23 December 2005 17:31 | Webskater | 2444 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - De Nederlandse zakenman Frans van Anraat is vrijdag tot vijftien jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Iran en Irak. De rechtbank in Den Haag sprak hem vrij van volkerenmoord in Irak. Dat laatste gebeurde omdat volgens de rechters niet is bewezen, dat Van Anraat wist dat de door hem geleverde chemische middelen hiervoor zou worden gebruikt.

Wel heeft de Nederlander bewust het risico genomen dat de chemische stoffen die hij leverde door het Iraakse regime zouden worden gebruikt voor oorlogsvoering. "De verdachte heeft bewust uit winstbejag een substantiële bijdrage geleverd aan het chemischewapenproject van Irak", concludeerden de rechters.

Aanvallen

De Nederlandse zakenman is de eerste verdachte die in verband met de chemische aanvallen van het voormalige Irakese regime wordt veroordeeld. De rechtszaak tegen hem was ook het eerste proces over volkerenmoord tegen een Nederlander voor een Nederlandse rechter. Van Anraat was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Wel kwam een grote groep Koerden naar de rechtbank om het vonnis persoonlijk van de rechtbank te horen.

De 63-jarige Nederlander heeft volgens de rechtbank in de jaren tachtig op grote schaal grondstoffen voor chemische wapens geleverd aan het Iraakse regime van Saddam Hussein. Dat bewind gebruikte de chemische stoffen voor het maken van gifgaswapens. Die zijn vervolgens ingezet in de oorlog met Iran (1984-1988) en tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden door de chemische aanvallen gedood.

Maximale straf

Het Openbaar Ministerie (OM) had ook vijftien jaar cel tegen Van Anraat geëist. Dat is de maximale straf die de rechter in Nederland kan opleggen voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Die verdient Van Anraat, meende aanklager F. Teeven tijdens de behandeling van de zaak. Hij benadrukte toen verschillende keren dat de Nederlander wel degelijk wist waarvoor de stoffen die hij aan Irak leverde, werden gebruikt. Ook toen Van Anraat hiervoor nog eens werd gewaarschuwd, ging hij door met leveren.

De ernst van deze kwestie is volgens de officier van justitie nu nog steeds niet tot de verdachte doorgedrongen. "Van Anraat hoorde in de rechtszaal de verhalen van de slachtoffers ogenschijnlijk onbewogen aan." Uit de verklaringen van de overlevenden tijdens het proces bleek namelijk dat zij tot de dag van vandaag zware lichamelijke en geestelijke klachten aan de chemische bombardementen hebben overgehouden. Ook zijn er veel overlevenden die later alsnog aan de gevolgen van het gifgas zijn bezweken.
Bron: ANP