Donner wil niet weten van proef met wietteelt

Di 15 November 2005 09:50 | Webskater | 3509 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG - Minister Donner zal het openbaar ministerie vragen op te treden tegen gemeenten die op proef wiet willen laten kweken voor de plaatselijke koffieshops. De gemeenten zouden met legale wietteelt de wet overtreden en dat zal de minister niet accepteren.

Dit stelde minister Donner (Justitie) in de Tweede Kamer tijdens het debat over zijn begroting. Opnieuw bleek een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor dergelijke experimenten met de legale teelt van de wiet. VVD-Kamerlid Weekers maakte bekend dat binnenkort Kamerleden van VVD, PvdA en D66 met burgemeester Leers van Maastricht gaan praten over een experiment. Volgens Weekers heeft eurocommissaris Fratini gezegd dat het drugsbeleid een kwestie is van de landen zelf. Om overlast voor de samenleving tegen te gaan moet teelt en verkoop ’een gesloten systeem’ worden. Alles wat buiten de gelegaliseerde teelt en verkoop plaatsvindt, moet streng worden aangepakt, aldus de VVD’er. Om drugstoerisme tegen te gaan moet er een pasjesregeling komen. Dit wordt binnenkort in Maastricht voor het eerst ingevoerd. Zonder pasje mogen geen softdrugs in een koffieshop worden gekocht.

Donner blijft zich tegen de Kamermeerderheid verzetten. Volgens hem ’dreef het debat op een roze wolk weg’. Als randvoorwaarde voor een proef met legale kweek moet de illegale teelt en verkoop effectief zijn bestreden en zover is het nog niet. Daarnaast is de teelt ’nadrukkelijk in strijd met internationale verdragen’. Waar gemeenten aan een proef beginnen, zal hij het openbaar ministerie vragen op te treden. Volgens hem is het enige consistente beleid het sluiten van alle koffieshops. Maar zover is het ’vooralsnog’ nog niet.
Bron: AD