Defensie heeft geen kapvergunning nodig in Schinveld

Vr 23 December 2005 20:28 | Webskater | 3004 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

MAASTRICHT - Niets staat het ministerie van Defensie nog in de weg om in Schinveld te beginnen met het kappen van 6 hectare bos. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Maastricht schorste vrijdag een besluit van de gemeente Onderbanken dat bepaalde dat Defensie eerst een kapvergunning moest aanvragen. Volgens de rechtbank is dat niet nodig.

Defensie had dinsdag in Maastricht een kort geding aangespannen tegen Onderbanken. De gemeente dreigde namelijk de politie op de houthakkers af te sturen, als die met het kappen van 6 hectare bos bij de AWACS-basis zouden beginnen.

Verantwoordelijk wethouder H. Ubachs van Onderbanken noemt de uitspraak „uitermate treurig”. Onderbanken heeft nu geen enkel juridisch middel meer om de kap tegen te houden, zei hij. „Dit is geen democratie meer, hoe hier met ons wordt omgegaan, is pure machtspolitiek."

Advocaat A. Tak van Onderbanken sluit zich bij de wethouder aan. „De democratie wordt volledig aan de laars gelapt”, aldus Tak. „De gemeente is eerst buitenspel gezet en daarmee verkracht door een besluit van minister Dekker (VROM), en vervolgens is de provincie Limburg verkracht door een Koninklijk Besluit (KB) van het kabinet dat een provinciale milieuwet schorste. De grondrechten van de burgers worden niet bestaand verklaard, iets wat in strijd is met de uitspraken van het Europese Hof.” Toch hoopt Tak dat lopende bodemprocedures de gemeente, zij het in een verre toekomst, in het gelijk stellen.

Een woordvoerder van Groenfront!, dat het bos in Schinveld bezet houdt, zei dat de boskap nu erg dichtbij dreigt te komen. De bezetting gaat echter gewoon door. „We hebben ons nooit iets aangetrokken van procedures of autoriteiten”, aldus de woordvoerder.

Eerder deze week toonde de provincie Limburg zich nog volledig verrast door het Koninklijk Besluit, dat een streep haalde door de provinciale milieuverordening waar het gaat om de bescherming van stiltegebieden. Het bos in Schinveld bij de AWACS-basis, is officieel een stiltegebied en wordt tegen boskap beschermd. „Het KB heft de bescherming van stiltegebieden in Limburg op”, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Kersten. „Intussen lopen er zoveel procedures, dat niemand door de bomen het bos nog kan zien”, zei hij.

Bron: de telegraaf