Omroeppersoneel houdt stil protest op televisie

Vr 2 December 2005 09:00 | Webskater | 3144 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
HILVERSUM - Omroepmedewerkers hebben donderdagavond tijdens de live-uitzendingen van 'De Wereld draait door', 'De Leugen Regeert' en 'Pauls parenavond' actie gevoerd tegen de plannen van de omroepleiding. Tijdens de VARA-programma's was vrijwel uitsluitend het publiek te zien dat in de studio wachtte op wat komen ging.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk van 'De Wereld draait door' gaf wel een korte toelichting op de protestacties. "Enkele uren voor de uitzending heeft de redactie besloten niet mee te werken aan de totstandkoming van dit programma. De programmamakers zijn geschokt door de plannen van de raad van bestuur van de publieke omroep. In die nieuwe plannen keren veel belangrijke programma's niet terug. Vandaar dit stil protest, aldus de presentator. ");

Lot

Van Nieuwkerk vertrok daarna uit beeld en liet de kijkers tot aan het eind van het programma aan hun lot over. Het protest duurde bijna drie kwartier en kreeg de steun van het publiek, dat bij de aftiteling applaudisseerde.

Tijdens het van tevoren opgenomen programma 'Twee voor Twaalf' werd een tekst in beeld gebracht waarmee de redactie liet weten achter het protest te staan. In 'De Leugen Regeert' discussieerde presentator Felix Meuders kort over de omroepplannen met zijn collega's Kees Driehuis, Paul Witteman en Menno Bentveld. Daarna moest de kijker het opnieuw doen met beelden en 'geroezemoes' van het studiopubliek.

Matroos

De redactie van 'Pauls parenavond' belde gastpresentator Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, en haar gasten af. Paul de Leeuw trok bij aanvang van het programma fel van leer tegen de plannen van de Publieke Omroep. De presentator weigert "matroos op het vlaggenschip" te worden. Hij doelde daarmee op de mogelijke verhuizing van zijn programma naar Nederland 1 of Nederland A, waar alle 'kijkcijferkanonnen' moeten terechtkomen.

De raad van bestuur van de Publieke Omroep (PO) vindt het stil protest van donderdagavond "buiten proporties". Een woordvoerder noemde het "onbegrijpelijk dat de VARA-directie hieraan meewerkt".

Geschrapt

"In het omroepwereldje doen indianenverhalen de ronde over programma's die geschrapt zouden gaan worden. Maar de raad van bestuur stelt alleen maar een zogenoemd genreschema vast en het is vervolgens aan de omroepen om dat schema in te vullen met programma's. Dus als de VARA een programma als 'De Leugen Regeert' wil blijven uitzenden, dan kan dat gewoon", aldus de woordvoerder.

De VARA krijgt veel steunbetuigingen van kijkers. "Onze mailbox is vastgelopen en de telefoon staat roodgloeiend. We zijn niet bang dat kijkers vanavond uitwijken naar de commerciële omroepen. De maat is vol en we moeten nu een signaal afgeven", aldus een woordvoerster van de omroep.

Bron: ANP