XS4All betrouwbaarste e-mailprovider

Ma 16 Januari 2006 21:17 | Webskater | 2396 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

RIJSWIJK - Internetprovider XS4All was vorig jaar de meest stabiele en betrouwbare e-mail dienst, op de voet gevolgd door Wanadoo en Planet Internet. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van e-maildiensten bij negentien grote providers dat werd uitgevoerd door iPing Research. De resultaten werden maandag bekendgemaakt. De provider die in 2005 het slechtst heeft gepresteerd is Raketnet.

Steeds meer consumenten en zakelijke klanten vertrouwen volgens de onderzoekers op e-mail als betrouwbare vorm van communicatie. Intensief e-mailverkeer via supersnelle breedbandverbindingen zorgt er bovendien voor dat de infrastructuur van providers steeds belangrijker wordt.

Zoekgeraakt

Het onderzoeksbureau heeft ruim 2,5 miljoen e-mails verstuurd. Via een geavanceerd testsysteem werd automatisch e-mail verzonden en opgehaald bij negentien grote Nederlandse providers. In de meetperiode (heel 2005) zijn 622 e-mails zoekgeraakt, dus wel verstuurd maar nooit ontvangen. "Dat lijkt weinig op een totaal van 2,5 miljoen maar het mag natuurlijk niet gebeuren", aldus een woordvoerder van iPing.

"Nederland telt acht à negen grote partijen, waaronder ook de kabelmaatschappijen UPC (Chello), Essent (at home) en Casema. Daarnaast zijn er enkele kleinere providers die vaak al jaren aan de (electronische) weg timmeren, zoals Easynet, Demon en Raketnet", aldus de woordvoerder.

Vertraagd

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de vijftig mailtjes (2 procent) niet tijdig in de mailbox van bestemming terecht komt. Een mail wordt aangemerkt als vertraagd, als hij niet binnen 90 seconden is 'afgeleverd'.

Bij alle providers zijn (grote) vertragingen geconstateerd, oplopend tot meerdere dagen. Ongeveer 30 procent van de vertraagde e-mails deed er meer dan een uur over om bij de geadresseerde te komen.


Bron: ANP