Actie Greenpeace bij papierfabriek

Di 29 November 2005 09:12 | Webskater | 2978 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum) - Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdagochtend vroeg de papierfabriek van Stora Enso in het Overijsselse Wapenveld beklommen, en drie houten rendieren bevestigd aan de voorkant van de fabriek. De milieuorganisatie protesteert daarmee tegen het bedrijf, omdat het hout zou verwerken uit 'de laatste oerbossen van Europa' in Finland.

De bossen in Noord-Lapland zijn een cruciaal leefgebied voor onder meer rendieren en de bedreigde steenarend. Daarnaast zijn de inheemse bewoners afhankelijk van het woud voor hun vrij grazende rendierkuddes. Greenpeace stelt dat Stora Enso medeverantwoordelijk is voor het verdwijnen van de bossen.

Volgens Greenpeace worden de strikte regels die Finland op papier heeft voor de kap van de oerbossen, niet nageleefd. Ook het staatsbedrijf zou zich niets van deze regels aantrekken. Op bevel van de Verenigde Naties is het gestopt met kappen, maar nu zou het verder willen in andere stukken oerbos. Stora Enso blijft het Finse oerboshout afnemen, beweert Greenpeace.

Eerder protesteerde Greenpeace al bij de Finse ambassade in Den Haag. Ook in Berlijn werd geprotesteerd en een schip met papierpulp dat van de bossen in Noord-Lapland afkomstig zou zijn werd tegengehouden in Duitsland.

Bron: NOVUM