Paus roept gelovigen op tot geestelijk ontwaken

Di 27 December 2005 00:35 | Webskater | 2780 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft de gelovigen zondag tijdens de traditionele kersttoespraak opgeroepen tot een "geestelijk ontwaken". Tijdens zijn toespraak voor tienduizenden gelovigen die zich op het Sint-Pieterplein hadden verzameld, waarschuwde de 78-jarige kerkvorst voor een "geestelijke dorheid".

De paus waarschuwde zijn toehoorders die in regen stonden dat "mannen en vrouwen in onze technische eeuw slachtoffer dreigen te worden van hun eigen technologische successen en daardoor te eindigen in geestelijke dorheid en leegte in het hart". "Wordt wakker, mannen en vrouwen van het derde millennium", zei hij.

De kerkvorst riep in zijn eerste kerstrede ook op tot een "nieuwe wereldorde" waarin meer gelijkheid is tussen de arme en rijke landen. Ook riep hij de mensheid op zich te verenigen tegen armoede, terrorisme en milieuvervuiling. "Een verenigde mensheid is in staat de vele problemen van deze tijd het hoofd te bieden.

Van de dreiging van terrorisme tot armoede en van verspreiding van wapens tot pandemieën en de vernietiging van het milieu die onze planeet bedreigt", zo zei de paus.

Urbi et orbi

Vervolgens wenste hij de gelovigen in ruim dertig talen zijn kerstwensen toe. In het Nederlands zei hij: "Zalig en gelukkig kerstfeest". Daarna sprak de kerkvorst zijn zegen 'urbi et orbi' (voor de stad en de wereld) uit.

Bron: ANP