'Opiniepeilingen De Hond onjuist'

Di 15 November 2005 17:11 | Webskater | 2096 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - De opiniepeilingen van Maurice de Hond kloppen niet. Hij schotelt zijn respondenten eenzijdige informatie voor en vindt zo 'zelf verstopte paaseieren'. Dat stellen twee onderzoekers van TNS Nipo dinsdag in de Volkskrant. De Hond doet de kritiek in de krant af als stemmingmakerij.

De verwijten van onderzoekers Remco Frerichs en Peter Kanne van TNS Nipo komen naar aanleiding van het onderzoek van De Hond over het aangekondigde aftreden van de Rotterdamse wethouder Marco Pastors. Uit zijn onderzoek blijkt dat 59 procent van alle kiezers vindt dat de wethouder ten onrechte is weggestuurd. De vraag of Pastors wel of niet ten onrechte is weggestuurd, wordt volgens Frerichs en Kanne ingeluid met Pastors' uitlatingen over criminaliteit onder moslims. De Hond zou daar niet bij zeggen dat de wethouder het college had beloofd geen uitspraken te doen over moslims.

Uit onderzoek van De Hond zou verder blijken dat 'rechts Nederland' Pastors graag in Den Haag zou willen zien. Die vraag kan volgens de twee niet worden gesteld, omdat Pastors zich nooit beschikbaar heeft gesteld voor de Tweede Kamer. Pastors mag volgens Frerichs en Kanne 'blij zijn als dertig procent van de Nederlanders hem kent'.

De Hond doet de kritiek af als 'stemmingmakerij van een concurrent'. Hij raadt ze aan om hun verwijten te onderbouwen met een eigen onderzoek. Bovendien klopt het volgens De Hond feitelijk ook niet. Hij zegt dat hij in de inleiding van zijn vraag wel degelijk heeft verteld dat Pastors afspraken met het college heeft geschonden.

Bron: NOVUM