Donner: sluiting cellen Schiphol onverantwoord

Vr 2 December 2005 09:22 | Webskater | 2971 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum) - Sluiting van het cellencomplex op Schiphol is 'op korte termijn onverantwoord'. Dat zei minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) donderdag in het Radio 1 Journaal. De bewindsman reageerde daarmee op het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer om het cellencomplex binnen 36 uur te sluiten.

Het vertrouwen in de wijze waarop het ministerie omgaat met de veiligheid in het cellencomplex is volgens het college geschaad. Bij een brand in het detentiecentrum kwamen eind oktober elf mensen om het leven. Donner vindt de cellen nodig, vooral voor bolletjesslikkers. Hij wil de bolletjesslikkers in de buurt van de luchthaven houden, omdat het gevaarlijk zou zijn ze te verplaatsen, meldt het NOS Journaal.

Alle vergunningen die nodig zijn voor het cellencomplex zijn in orde, zegt Donner. Hij erkent dat bij een recente controle een branddeur openstond, maar 'dat heeft niet geleid tot onveilige situaties'.

Burgemeester Fons Hertog van Haarlemmermeer noemt de reactie van Donner over de vergunningen in het Journaal een 'rigide formalistische houding'. Volgens het college zijn afspraken over veiligheid 'pas na herhaald controleren en het opleggen van dwangsommen nagekomen'. Donner ontkent dat. Volgens de minister is de laatste weken met de brandweer samengewerkt en is aan verzoeken van de brandweer gehoor gegeven.

De gemeenteraad van Haarlemmermeer is donderdag om 17.00 uur bijeengekomen om het ultimatum van het college te bespreken. De partijen in de Tweede Kamer hebben nog geen oordeel klaar over de zaak. Zij hebben vooral behoefte aan opheldering, meldt Radio 1. Volgens de zender stuurt Donner maandag een brief naar de Kamer.

Bron: NOVUM