Krakers krijgen spandoek "Rita rot op" terug


Deprecated: Function strftime() is deprecated in /var/www/vhosts/yayabla.nl/httpdocs8/barebone/applications/nieuws/views/artikel/index.phtml on line 124
Friday 16 December 2005 16:45 | Webskater | 2177 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Deprecated: Function utf8_decode() is deprecated in /var/www/vhosts/yayabla.nl/httpdocs8/public/global-functions.php on line 58

Warning: Undefined variable $links in /var/www/vhosts/yayabla.nl/httpdocs8/public/global-functions.php on line 186

HAARLEM - De krakers van de Wijnkerk in Haarlem krijgen een spandoek met de tekst "Rita rot op" terug. Burgemeester J. Pop van Haarlem liet het spandoek vorige maand verwijderen omdat de tekst volgens hem niet paste in een beschaafde stad als Haarlem.

De krakers hadden een kort geding aangespannen tegen de gemeente om het doek terug te krijgen, maar die zaak gaat nu niet door. Volgens een woordvoerster van de gemeente is besloten het spandoek terug te geven, omdat de omstandigheden op dit moment zijn veranderd.

Vorige maand was er sprake van een vermeende aanslag op de werkkamer van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Burgemeester Pop geeft thans de voorkeur aan de vrijheid van meningsuiting, aldus de woordvoerster.

Volgens de advocaat van de krakers, M. Wijngaarden, heeft de gemeente eieren voor haar geld gekozen. "Haarlem had een kansloze zaak. Je kunt een tekst onfatsoenlijk vinden, maar dat wil niet zeggen dat je de vrijheid van meningsuiting mag beknotten." Volgens Wijngaarden gaan de actievoerders het spandoek met de gewraakte tekst gewoon weer ophangen.

Bron: ANP