Kroongetuigen in zaak tegen Willem Holleeder

Zo 5 Februari 2006 05:45 | Webskater | 4111 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie beschikken over verschillende kroongetuigen in het strafrechtelijk onderzoek tegen topcrimineel Willem Holleeder. Het gaat om bekenden en om slachtoffers van de crimineel. De kroongetuigen worden opgenomen in een programma dat getuigen beschermt en zij hoeven daarom geen aangifte te doen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdag. De krant zegt zich te baseren op bronnen binnen de politie

Holleeder (r) met vastgoedbaas Endstra (l)

Dankzij het getuigenbeschermingsprogramma kunnen de kroongetuigen anoniem blijven tijdens het proces. Na het proces kunnen zij een nieuwe identiteit krijgen en zorgt justitie eventueel voor een verblijfplaats in het buitenland.

Represailles
Justitie maakt gebruik van dit programma omdat wordt gevreesd dat niemand onder zijn eigen naam aangifte wil doen of wil getuigen tegen Holleeder, uit angst voor represailles.

Vrijdag meldde de Volkskrant dat Holleeder onder meer wordt verdacht van het afpersen van vier vastgoedhandelaren, onder wie de geliquideerde Willem Endstra (mei 2004) en Kees Houtman (november 2005)

Geen van de vermeende slachtoffers van afpersing deed aangifte bij de politie. Wel schreef Endstra vlak voor zijn dood in zijn dagboeken dat hij werd afgeperst door Holleeder.

Vrijgelaten
De 47-jarige Willem Holleeder werd maandagochtend vroeg gearresteerd op de A4 bij Schiphol. Ook werden arrestaties verricht in onder meer Amsterdam, Haarlem, Zandvoort en Voorburg. Holleeders vriendin Maike Dijkhuis, dochter van een bekende vastgoedhandelaar, is inmiddels weer vrijgelaten

Justitie heeft beslag gelegd op negen panden van Holleeder. Het gaat om seks- en gokhuizen in het Amsterdamse Wallengebied. Ook maakte het OM bekend dat bij invallen bij medeverdachten twee vuurwapens in beslag zijn genomen.

Detentie
De rechter-commissaris besloot donderdag dat Holleeder in ieder geval blijft vastzitten tot 14 februari. Dan wordt de topcrimineel voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank en beslist deze over een eventuele verlenging van zijn detentie.

Bron: Elsevier