Egyptische activist blogt vanuit cel

Di 30 Mei 2006 20:26 | Webskater | 3752 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Na zijn arrestatie begin mei tijdens een hervormings-demonstratie in Cairo, is de Egyptische activist Alaa Abdel-Fattah niet gestopt met bloggen. Vanuit zijn cel blijft hij de strijd voor democratie in zijn land een stem geven. Zo meldt persbureau AP.

De berichten schrijft Abdel-Fattah op papier. Hij smokkelt ze met behulp van zijn vrouw de gevangenis uit, zodat zij ze kan posten op het weblog. Het tweetal noemt het blog Manalaa, een combinatie van hun voornamen. Ze beogen een hervorming teweeg te brengen in Egypte, beginnend met het aftreden van president Hosni Mubarak.

Abdel-Fattah

Revolutie

Manalaa.net is al twee jaar een vrijplaats voor activisme in een land waar de media door de staat wordt beheerst. 'Dit is een revolutie op het internet in Egypte', zegt een vriendin en collega-activiste. 'Ze zijn burger-journalisten zonder censuur!'.

Abdel-Fattah werd samen met 10 andere activisten opgepakt. Hij kan worden veroordeeld wegens blokkeren van het verkeer, beledigen van de president en het illegaal manifesteren. Volgens zijn vrouw is hij in eerste instantie gepakt vanwege zijn weblog.

Amnesty

Activisme via internet staat de laatste jaren hoog op de agenda. Onlangs kwam Amnesty International met een wereldwijde campagne om een eind te maken aan de 'nieuwe vorm van vrijheidsbedreiging'. Op de website http://www.irrepressible.info is een petitie te tekenen om de censuur van websites door overheden tegen te houden.

Bron: NU.nl/Mitra Nazar