Opta beboet drie spammers met 60.000 euro

Do 29 December 2005 13:41 | Webskater | 1923 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
(Novum) - Drie internetbedrijven moeten boetes betalen van in totaal 60.000 euro voor het versturen van spam naar privé-adressen. Dat heeft de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) donderdag bepaald. Het gaat om Speko, Van Leerdam's en Zmart. Sinds vorig jaar geldt een verbod op ongewenste reclame via e-mail.

De overtreders verstuurden tussen september en januari e-mailberichten waarin zij reclame maakten voor onder meer kantoorartikelen, meldt de toezichthouder op de post- en telecommunicatiemarkt. Ze maakten daarbij gebruik van aangekochte adressenlijsten die ook e-mailadressen van personen bevatten. Volgens de Telecommunicatiewet moeten verzenders toestemming hebben van de ontvanger, voordat zij reclame per e-mail mogen versturen. Hierover beschikten de bedrijven niet.

Overtreder Speko heeft behalve een boete van 17.500 euro een boete van vijfduizend euro gekregen voor het niet volledig meewerken aan een huiszoeking. Van Leerdam's en Zmart worden niet alleen beboet voor het verzenden van spam over kantoorartikelen, maar ook voor andere campagnes. De boete voor Van Leerdam's bedraagt 27.500 euro, Zmart moet tienduizend euro betalen.

Klachten op de website www.spamklacht.nl hebben een belangrijke bron gevormd voor het onderzoek van de Opta. Via de internetsite die na de invoering van het spamverbod door de toezichthouder is geopend, zijn tot nu toe bijna veertienduizend klachten geregistreerd. Bijna tienduizend klachten bleken volgens de Opta bruikbaar.

Bron: NOVUM