Schutter mus met dood bedreigd

Di 15 November 2005 15:50 | Webskater | 2837 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LEEUWARDEN - De mus die maandag zonder pardon werd doodgeschoten, krijgt een staartje, althans het verhaal daaromtrent. Zeker zeven organisaties zijn inmiddels betrokken bij de klucht rond het vogeltje. Een bijzondere opsporingsambtenaar van zowel de Dierenbescherming als de provincie Friesland onderzoekt de dood van de mus. Dat hebben beide partijen dinsdag bevestigd. De man die de mus heeft doodgeschoten, is inmiddels met de dood bedreigd.

Het bedrijf Duke Faunabeheer, dat door Ware Care was ingehuurd, stapt daarom dinsdag naar de politie. "We doen geen aangifte, want dat heeft toch geen zin. Maar als zo'n idioot hier bij ons komt willen we een directe lijn met de politie zodat er snel hulp kan komen", aldus directeur D. den Hartog van Duke uit Lelystad.

Maandagochtend schrokken de medewerkers van Domino Day zich rot toen bleek dat de mus eigenhandig een wereldrecordpoging dominostenen omgooien was begonnen. Het Frisian Expo Centre (FEC) is gevuld met meer dan vier miljoen steentjes om vrijdag een wereldrecordpoging te doen.

Luchtbuks

De mus gooide uiteindelijk 23.000 steentjes om en het met spoed ingehuurde ongediertebestrijdingbedrijf Ware Care probeerde het vogeltje te vangen. Toen dit niet lukte werd de mus met een luchtbuks doodgeschoten.

Beschermde diersoort

De Dierenbescherming in Leeuwarden meldde het incident bij de politie, die op haar beurt de afdeling Milieu van de provincie inschakelde. De provincie wilde inhoudelijk nog niet reageren. De Dierenbescherming stelt echter dat de mus een beschermde diersoort is en de provincie daarom een vergunning voor het doodschieten van de mus had moeten afgeven. Die vergunning is echter niet afgegeven dus het lijkt erop dat de mus illegaal is afgeschoten", aldus een zegsman van de Dierenbescherming.

Ook zet de Dierenbescherming grote vraagtekens bij de morele verantwoording. "Wij vinden het doel, een spelletje, niet voldoende om dieren dood te maken. Het gaat namelijk niet om landbouwgewassen of bijvoorbeeld de volksgezondheid. Een medewerker aan Domino Day die struikelt en steentjes omgooit, wordt toch ook niet meteen doodgeschoten?", aldus de woordvoerder.

Proces-verbaal

De ambtenaren van de provincie en de Dierenbescherming kunnen na hun onderzoek een proces-verbaal opmaken en de zaak naar het Openbaar Ministerie doorspelen.

Ook de Duitse Dierenbescherming heeft bij televisie-zender RTL zijn beklag gedaan over het doodschieten van de mus. Domino-Day wordt vrijdag in Duitsland bij RTL uitgezonden.

Veiligheidsmaatregelen

Endemol, dat de televisie-uitzending van Domino Day voor SBS6 produceert, heeft rond het FEC inmiddels extra veiligheidsmaatregelen genomen. Onder meer omdat radio-dj Ruud de Wild een beloning van 3000 euro heeft uitgeloofd voor degene die de steentjes voor de recordpoging omgooit. Wat die maatregelen precies inhouden, wil een zegsman van Endemol niet zeggen.

Bron: ANP