Ook WOZ-belasting voor paleizen

Vr 2 December 2005 14:46 | Webskater | 2701 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - De Staat moet onroerendgoedbelasting betalen over de paleizen Noordeinde en Huis Ten Bosch. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Het ministerie van Financiën meende dat het deze belasting niet verschuldigd was, omdat de waarde van de paleizen op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken nihil zou zijn.

Het ministerie is op grond van een wettelijke regeling verplicht paleizen voor gebruik aan de koningin ter beschikking te stellen. Die verplichting zou de paleizen waardeloos maken in de zin van de WOZ, omdat ze daardoor niet kunnen worden verkocht. Voor de bepaling van de waarde op grond van de wet moet een pand namelijk onbeperkt kunnen worden verkocht of verhuurd en dat kan met de paleizen niet.

De Hoge Raad heeft deze redenering van het ministerie verworpen. Het mag zo zijn dat de staat paleizen aan de koningin beschikbaar moet stellen, maar in de regeling die dat verplicht staat niet wélke paleizen dat zijn. Daardoor is die niet objectief aan Huis Ten Bosch en Noordeinde verbonden, maar gaat het om een keuze die de staat maakt. De directeur gemeentebelastingen van Den Haag heeft de staat dan ook terecht aanslagen voor WOZ-belasting opgelegd.

Bron: NOVUM