Gates tweede op lijst gulle gevers

Vr 18 November 2005 15:43 | Webskater | 2970 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
NEW YORK - Bill Gates heeft op de ranglijst van filantropen een stapje terug gedaan. Op de lijst van het zakenblad BusinessWeek prijkte hij jarenlang bovenaan, maar dit jaar staat hij tweede. Hij is voorbijgestreefd door Intel-oprichter Gordon Moore. De afgelopen vijf jaar zegden hij en zijn vrouw Betty ruim 7 miljard dollar toe aan goede doelen.

Bill Gates en zijn vrouw Melinda waren goed voor bijna 5,5 miljard dollar. In de loop der jaren hebben ze wel meer geschonken dan Moore. Warren Buffet van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway staat derde. Deze Amerikaan was goed voor een bedrag van 2,6 miljard dollar. George Soros, groot geworden via valutaspeculaties, gaf 2,4 miljard.

Volgens de opstellers van de lijst zijn de giften niet geheel vrijblijvend. Steeds vaker komen ze tot stand via "een zakenlijke benadering". De gulle gevers richten zich dan ook niet zozeer op een probleem, maar op de oplossing, aldus BusinessWeek.

Als voorbeeld noemt het blad openbaar onderwijs. Het heeft geen zin om geld te pompen in een onderwijssysteem dat niet werkt. In plaats daarvan is het beter om te investeren in kleinschalig onderwijs als blijkt dat dat wel werkt.

De filantropen houden goed in de gaten wat het effect is van hun gift. Zo bekostigt de stichting van de Moores wetenschappelijk onderzoek en laat ze bijhouden in hoeverre andere wetenschappers daar iets aan hebben.

Bron: ANP