Britse vossenjacht voor het eerst diervriendelijker

Di 27 December 2005 00:18 | Webskater | 2551 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
(Novum) - Onder trompetgeschal hebben jagers in het Verenigd Koninkrijk maandag hun paarden beklommen voor de traditionele vossenjacht, die jaarlijks op tweede kerstdag plaatsvindt. Ze waren vastbesloten het gebruik in ere te houden, ondanks een omstreden nieuwe wet die hen verbiedt honden te gebruiken om vossen op te jagen en te doden.

De jachtwet werd afgelopen februari van kracht. Deze wet verbiedt behalve de vossenjacht ook andere sporten waarbij honden dieren opjagen en doodbijten. Na een verbeten strijd in het Britse parlement en felle demonstraties door voorstanders van de traditionele vossenjacht op het Engelse platteland, werd de wet toch doorgevoerd.

Bij de vossenjacht volgen de ruiters van oudsher een meute honden die zijn afgericht om vossen op te sporen en te doden. Volgens de nieuwe wet mogen maar twee honden tegelijk worden gebruikt om de vos te vinden en het open veld in te jagen. Ze mogen het dier echter niet doden. Die taak berust bij de jagers.

Volgens de voorstanders is de vossenjacht van levensbelang voor de plattelandseconomie en een noodzakelijke manier om de roofdierenpopulatie in bedwang te houden. Tegenstanders noemen de jacht wreed en onnodig.

Maandag hebben de meeste toeschouwers van de ongeveer 250 in Groot-Brittannië gehouden jachten zogeheten slipjachten bijgewoond, waarbij het doel is dat de honden een van te voren in de bossen uitgezette dierengeur opsporen. Bij zulke jachten wordt de dieren geen kwaad gedaan.

Volgens een woordvoerder van de Bond tegen Wrede Sporten was de opkomst bij deze diervriendelijke evenementen groot, omdat veel mensen, ook op het platteland, tegen de wrede vossenjacht zijn, en nu voor het eerst een jacht konden bijwonen zonder angst voor dierenleed.

In Gloucestershire woonden zo'n vierduizend toeschouwers de prestigieuze Beaufort Hunt bij. In het verleden hebben prins Charles en zijn zonen William en Harry aan deze vossenjacht deelgenomen. Volgens een woordvoerder trekt de Beaufort Hunt dit jaar meer belangstelling dan anders. De sfeer is vastberaden, vindt hij. "Men wil een eind aan deze stompzinnige wet. Meer mensen dan ooit zijn bereid ons te steunen."

Bron: NOVUM

Reacties

    Ja ja...... Diervriendelijker Is een vossensjacht Uberhaupt diervriendelijk ???

    Di 27 December 2005 00:20 | Webskater |