Rechtszaken tegen Bush 'afluisterprogramma'

Di 17 Januari 2006 20:44 | Webskater | 2759 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
(Novum/AP) - In New York en Detroit zijn dinsdag rechtszaken aangespannen tegen de binnenlandse afluisterpraktijken van de regering van de Amerikaanse president George Bush. De burgerrechtenorganisaties CCR en Aclu hebben de zaken aangespannen omdat ze willen dat Bush en verschillende overheidsinstellingen stoppen met het afluisteren van Amerikaanse staatsburgers zonder gerechtelijke toestemming.

Bush beweert dat het afluisteren legaal en noodzakelijk is en wijst op een resolutie die na de aanslagen van 11 september 2001 werd aangenomen en waarmee de president meer rechten heeft gekregen in de strijd tegen het terrorisme.

De voormalige vice-president Al Gore, die maandag zei dat Bush door zijn goedkeuring te hechten aan de omstreden afluisterpraktijken de wet overtreedt, is volgens het Witte Huis een huichelaar. Gore noemde het controversiële programma in een toespraak een 'bedreiging voor de grondvesten van onze regering', maar Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan zei dinsdag over Gore dat 'zijn hypocrisie geen grenzen kent'. Volgens McClellan heeft de regering van president Bill Clinton en Gore namelijk zonder gerechtelijke toestemming opdracht gegeven tot huiszoekingen.

Bron: NOVUM