Aantal besmettingen hiv en soa's weer gestegen

Wo 30 November 2005 15:26 | Webskater | 2385 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - Het aantal besmettingen met hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen is vorig jaar in Nederland voor het vijfde jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De cijfers van het RIVM zijn woensdag bekendgemaakt, een dag voor Wereld Aids Dag. In omringende landen is hetzelfde patroon waarneembaar.

In Nederland staan 10.600 geïnfecteerde personen geregistreerd. Aangenomen wordt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen zich laat testen. Het totaal aantal mensen met hiv wordt geschat op ongeveer twintigduizend.

Hoofd infectiebestrijding Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt woensdag in het Radio 1 Journaal dat mensen minder bang zijn voor besmetting door de beschikbaarheid van betere behandelingen. Volgens Coutinho wordt meer aan onveilige seks gedaan. 'Hiv is nog steeds een zeer ernstige aandoening, maar de besmetting heeft niet meer het karakter van vroeger.' De kans op overlijden door besmetting met hiv is kleiner. Mensen passen volgens Coutinho hun gedrag hierop aan.

Uit een onderzoek dat maandag door het Centraal Bureau voor de Statistiek werd gepubliceerd, blijkt dat het aantal Nederlandse aidsdoden de laatste drie jaar vrijwel stabiel is. Aan de ziekte overleden vorig jaar 85 mensen. Tien jaar geleden was dit aantal nog ruim vijf keer zo hoog. In 1982 werd aids voor het eerst geconstateerd in Nederland. Sindsdien stierven tot vorig jaar ruim vierduizend Nederlanders aan de ziekte. Negen van de tien slachtoffers is man.

Bron: NOVUM