Liever in de file dan in de trein

zaterdag 3 december 2005 17:34 | Webskater | 2059 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum) - De pogingen van de overheid om automobilisten in het openbaar vervoer te krijgen, lijken geen effect te hebben. Reizigers pakken sinds 1985 vaker de auto dan de bus, tram of metro. Het aandeel van de trein is sinds de komst van de ov-kaart wel gestegen. Dat schrijft Algemeen Dagblad zaterdag op grond van een onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het percentage reizigers dat in de auto stapt is in twintig jaar toegenomen van 49 naar 51 procent. Het marktaandeel van bus, tram en metro daalde in die periode van vier naar drie procent. Een belangrijke reden om voor de auto te kiezen is de kortere reistijd in vergelijking met de fiets of het openbaar vervoer. Daarnaast storen reizigers zich aan vertragingen, terwijl automobilisten lijken te berusten wanneer ze in de file staan, blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers bevelen aan de kwaliteit van het openbaar vervoer te verhogen. Dat kan worden bereikt door meer treinen te laten rijden en vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Bron: NOVUM