Ook apen praten in dialecten

Di 29 November 2005 16:34 | Webskater | 1846 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
TOKIO - Apenspraak mag dan op het eerste gehoor allemaal hetzelfde lijken, Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat ook apen in dialect praten. Binnen één apensoort bestaan verschillende dialecten, afhankelijk van waar de groep leeft. De resultaten komen in het decembernummer van het Duitse wetenschappelijk tijdschrift Ethology.

"Verschillen tussen het onderlinge geklets van apen zijn net zoals dialecten bij mensen", aldus hoofdonderzoek Nubuo Masataka van de universiteit van Kyoto. Masataka en zijn team analyseerden tien jaar lang het stemgeluid van twee groepen van dezelfde primatensoort. De ene groep (23 apen) leefde op het Zuid-Japanse eiland Yakushima. De andere (30 apen) had zich in de jaren '50 van de eerste groep afgesplitst en was verhuisd naar het centrum van Japan. ");

Hoge bomen

De eiland-groep sprak met een geluid dat gemiddeld 110 hertz hoger lag dan dat in de andere stam. Dat komt doordat de grote, hoge bomen op het eiland het stemgeluid dempen en de apen beter zijn te verstaan door hoger te praten. De andere groep woonde niet zulk bosachtig gebied en hoefde het stemgeluid dus niet aan te passen. Masataka zei te hopen dat zijn resultaten "misschien wel leiden tot een aanwijzing voor het ontstaan van de menselijke taal".

Bron: ANP